Първият секретар на Посолството на Руската федерация в България Евгений Меркулов: Девети май е ден на Победата, а не на примирението

691

„За съжаление през последните години усилено се пренаписва историята. Наблюдаваме една настойчива, безпрецедентна кампания по фалшифициране на данните за решаващата роля на Червената армия за победата на хитлерофашизма, за гибелта на милионните загинали руски войници. Ние трябва да се борим срещу такива проявления в името на историческата правда.

Днешният ден е ден на победата, а не ден на примирението.“.

Това заяви в Стара Загора първият секретар на Посолството на Руската федерация у нас Евгений Меркулов, който прочете приветствие от посланик Елеонора Митрофанова към участниците в тържественото честване на 77-годишнината от края на Втората световна война.

Въпреки събитията през последните два месеца стотици старозагорци се събраха пред Паметника на съветския воин в подножието на парк „Митрополит Методий Кусев“. Потомци на ветерани от войната, младежи, малки българчета, хора на преклонна възраст, признателни граждани почетоха паметта на героите, пролели кръвта си за Победата над хитлерофашизма, за да я има днес и обединена Европа.

Венци и цветя пред паметника бяха поднесени и от Посолството на Руската федерация, Областния съвет на Съюза на ветераните от войните на България, Антифашистки съюз – Стара Загора, СНЦ „Руски клуб – Стара Загора“, НД „Русофили“ Тракийски съюз „Одринска епопея“ , Отечествен съюз на инвалидите, НД „Иван Вазов“ и др.

Първият секретар на Посолството на Руската федерация у нас пред Паметника на руския воин в старозагорския парк „Митрополит Методий Кусев“

Участниците в честването на Деня на победата се включиха в шествието на „Безсмъртния полк“, носейки снимки на български антифашисти, което премина по централния булевард „Митрополит Методий Кусев“ до Братската могила.

„Българските антифашисти смятаха себе си за част от Червената армия, част от антихитлеристката коалиция на СССР, Великобритания и САЩ, смятаха себе си за български патриоти, загинали за идея, загинали в борбата срещу фашизма“, заяви в словото си председателят на БАС – Стара Загора, Трифон Митев.

„Нека всеки за себе си носи в сърцето си спомена за ветераните от Втората световна война и за тези герои, чиито портрети носим днес, и да го предадем на поколенията след нас“, призова той.

За съжаление на честването на Деня на победата присъства само една-единствена старозагорска медия.

Йовка НИКОЛОВА