Първият по рода си еко-арт фест „На зелено“ ще предложи и туристически маршрути

740

Обсерваторията над Аязмото и Музеят на бирата отварят врати специално за участниците в тях

Нещо зелено и зареждащо предстои в Стара Загора от 15 до 18 юни – първият по рода си еко-арт фест „На зелено“, организиран от Творчески колектив „На улицата“ с подкрепата на Община Стара Загора и партньори.

Освен богата музикална и артистична програма организаторите са предвидили и уникални зареждащи маршрути, предоставящи прекрасно преживяване.

Маршрутите имат определена начална точка, часове и гидове.

Подробности за тях и записването могат да бъдат открити в: https://artstz.org/routes/

Трасетата възобновяват отдавнашната идея за Зелената огърлица на града, която включва части от южните склонове на Средна гора, позната тук като Сърнена гора, както и големите паркове „Аязмото“, „Борова гора“, „Бедечка“ и „Бранителите на Стара Загора“.

Маршрутите са достъпни за всеки, а в рамките на програмата на 17 и 18 юни (събота и неделя) са предвидeни водачи от Туристическо дружество „Сърнена гора“ и доброволци на колектива. Преходите са с различна продължителност и са групирани по време и удобство. За начални и крайни точки са избрани Зоопаркът в Аязмото и основната фестивална локация в парк „Бедечка“.

Специално за „На зелено“ посетителите ще имат възможност да се докоснат и до няколко знакови места в Града на липите, които ще са специално достъпни за посещение само в определени часове в рамките на фестивала с организирани групи.

Едно от тях е Музеят на бирата „Светът на Загорка“, който се намира в пивоварна „Загорка“ край парк „Бедечка“. В него посетителите могат да се докоснат до историята на бирата, да се запознаят с технологията на пивоварството и процеса на бутилирането й.

Друга вдъхновяваща дестинация е Обсерваторията на така наречения от старозагорци Втори баир на Аязмото. Тя е част от Института за космически изследвания на БАН и дългогодишен дом на близнака на първия български изкуствен спътник, изпратен в космоса – „Интеркосмос-България-1300“.

Организиран тур ще разкрие и топ инстаграмските места в парковете „Аязмото“ и „Бедечка“, от които могат да бъдат направени великолепни снимки на красиви гледки и мистични места.

За хората със затруднения в придвижването или с други специални потребности, а също и за семейства с детски колички организаторите предлагат водена разходка между „Аязмото“ и „Бедечка“.

За любителите на спорта фестът „На зелено“ предлага маршрут за бягане. Предвидена е 5-километрова обиколка на парк „Бедечка“. Трасето е равнинно и подходящо за хора с всякакво ниво на подготовка. То преминава през всички красиви участъци на парка – Стария чинар, гъстата гора, мостовете на река Бедечка, езерото „Загорка“, горната част на парка. Стартът е на 18 юни, неделя, в 9:00 часа в близо до езерото „Загорка“. Състезанието е подкрепено от ключовата визионерска ИТ компания Siteground и носи названието SiteGround 5КМ бягане.

Записването за състезанието е на: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeIjjAEddDcZnBjyw50Vd1oXyVB1PLtW7maIppllkmUhTsOlg/viewform?fbclid=IwAR0qmRTqbEj0bZOOEijL3jGLpLLl47oaxGQ1p1nAkTYVFSHra4BZ5wy1y0c

В регистрационната форма има и още маршрути – подходящи и за дълго бягане, и за велосипеди. А в самия ден е предвидено и кратко детско трасе със специални изненади за деца.

Музикалната и артистична програма на феста може да бъде открита на: https://artstz.org/bedechka/).

(СН)