Първа копка на нов модерен хипермаркет направиха в Стара Загора

835
Първата копка бе направена от Живко Тодоров - кмет на Община Стара Загора, Тодор Белчев - председател на Съвета на директорите на "Видеолукс холдинг", Бисер Инчовски, управител "Централизирани дейности" на Lidl България

С водоосвещение, отслужено от протосингела на Старозагорската митрополия архимандрит Богослов и свещеници от Старозагорската епархия – започна днес церемонията по полагане на символична първа копка на нов магазин от веригата Lidl в Стара Загора.

Инвеститор в проекта и собственик на терена е „Практикер“, а изграждането на обекта е възложено на строителна фирма „Лъки Строй 2011“ ЕАД. За новия магазин са отредени 9340 кв. м площ, от които застроената ще бъде 2 370 кв. м. Строителството на сградата, в която новият хипермаркет ще бъде наемател, се очаква да приключи през пролетта на 2023 г. Като част от климатичната стратегия е новият магазин да бъде оборудван с фотоволтаичнa система с цел опазване на околната среда.

„Радост е да съм в моя роден град и заедно да правим нещо добро за него. Първата копка на третия магазин от веригата Lidl тук е в комбинация с един сериозен и мащабен ремонт на целия МОЛ. Всичко това ще се случи в рамките на една година, а новият обект ще бъде готов до 6 месеца. Вярвам, че това място ще бъде естествен притегателен център не само за старозагорци, но и за жителите на региона. Само за няколко месеца минахме цялата процедура – от проектирането до решенията, което показва, че Община Стара Загора работи бързо и адекватно с бизнеса. Това е и причината да изкажа своята благодарност към кмета Живко Тодоров, към целия му екип, за добрата организация“, обяви Тодор Белчев, председател на Съвета на директорите на „Видеолукс холдинг“. Той допълни, че цялостен ремонт ще бъде извършен и на пространството, което обезпечава паркирането около спортна зала „Стара Загора“. „Нашата компания поема ангажимент, в рамките на завършването на зоната за паркиране на МОЛ-а, общинският паркинг също да бъде асфалтиран, осветен и озеленен, за да бъде красив и удобен. В зоната около МОЛ-а ще има нови 500 дървета, които ще допринасят не само за сянка, но и за градската среда в района“, подчерта Белчев и бе категоричен, че ще бъде заложено на старозагорски подизпълнители при строително-монтажните дейности.

„Благодарности към всичко, което правите за Стара Загора – за инвестицията и работните места, които ще създадете. От общинска администрация ще имате съдействие, защото ние държим на връзката с бизнеса, това дава добра жизнена среда за хората в нашия град“, заяви кметът Живко Тодоров. Той благодари на „Видеолукс холдинг“ за направеното дарение по-рано тази година – на оборудване за социалните жилища, които се намират в сградата на бившата Метрология. „В момента там са настанени украински семейства, които пострадаха от войната, а компанията, представлявана от г-н Белчев, допринесе за голяма част от електроуредите, необходими на всяко домакинство. Малко са хората, които в днешно време правят подобни големи дарения“, допълни Тодоров.

Приветствие към гостите на събитието отправи и Бисер Инчовски, управител „Централизирани дейности“ на Лидл България. На официалната символична първа копка днес гости бяха още общински съветници от Стара Загора, зам.-кметовете на общината инж. Янчо Калоянов и Красимира Чахова, главният архитект Младен Иванов, началникът на отдел „Устройство на територията“ арх. Николай Василев, представители на местни и държавни институции.

Търговският комплекс, част от който е новоизграждащият се Lidl, е позициониран на удобно и комуникативно място на добре познатия адрес за пазаруване – бул. „Никола Петков“ 48. След завършването на процеса по преустройство и обновление целият комплекс ще има обща търговска площ над 40 000 кв. м и ще се превърне в най-големия ритейл парк в региона. На разположение на клиентите освен „Технополис“, „Практикер“ и Lidl ще бъдат над 40 магазина като LC Waikiki, Sinsay, KiK, Decathlon, Jumbo, McDonald’s, Beauty Zone, Tom Tailor и др., които ще допълнят богатия асортимент от марки и стоки. Посетителите на търговския комплекс ще могат да се възползват от удобен и безплатен паркинг с над 500 паркоместа. Целият район ще бъде допълнително облагороден и ще се превърне в още по-приятно място за отдих и пазаруване.

Мащабният проект в Стара Загора е един от осемте ритейл проекта, които компанията „Видеолукс холдинг“ реализира в най-големите градове на България.

(СН)