Първата нулевоенергийна каравана у нас се превърна в атракцията на Архитектурно-строителната седмица

233

Подвижната пасивна къща е част от инициативата The NZEB Roadshow на Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“

На 29 март в столицата бе представена първата нулевоенергийна каравана в България. Събитието се състоя в рамките на Архитектурно-строителна седмица 2023. Проектът на първата подвижна пасивна къща у нас е създаден от Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“ и е част от инициативата The NZEB Roadshow.

„Целта на инициативата е да повиши интереса на обществеността, медиите и професионалните среди към ползите и предимствата на енергийната ефективност. Чрез проекти като нулевоенергийната каравана се стремим и създаваме възможно най-разбираемите и интуитивни инструменти, чрез които хората могат видят, докоснат и почувстват предимствата на нулевоенергийните сгради“, сподели Драгомир Цанев, изп. директор на Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“. „За създаването на нулевоенергийната каравана получихме подкрепа от много партньори от бизнеса, преминахме през редица трудности, но въпреки тях успяхме да постигнем параметрите на златния стандарт за енергийна ефективност – пасивна къща“, допълни той.

Мобилната демонстрационна каравана използва отлична топлоизолация, троен стъклопакет, херметични мембрани и ленти, вентилация с рекуперация, термопомпа и фотоволтаична система за осигуряване на оптимални енергийни характеристики. Те са доказани чрез тестове за херметичност, които демонстрират всички необходими параметри на пасивната къща.

Като част от инициативата на „ЕнЕфект“ The NZEB Roadshow в България вече са проведени 7 събития с цел обучение на тема енергийна ефективност, като за целия проект те са общо 30. Въз основа на успешно функционираща мрежа от учебни центрове, партньори от 5 държави в Югоизточна Европа – България, Румъния, Хърватия, Италия и Гърция, изграждат активни професионални и потребителски общности, с помощта на които хората могат да видят по-качествени и по-красиви енергийно ефективни сгради, които не само спестяват разходи, но и издигнат комфорта и здравословните условия на живот на ново, по-високо равнище.

Нулевоенергийната каравана на Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“ продължава своя път и след Архитектурно-строителната седмица, като на 22 и 23 април ще бъде част от интерактивно образователно събитие в София Ринг Мол. В навечерието на Деня на Земята организаторите искат да запознаят и вдъхновят децата, младежите и техните родители за постигането на едно по-зелено бъдеще чрез използване на основните принципи на енергийната ефективност в различни аспекти и сфери на живота ни. През май подобно събитие ще се проведе и в Бургас.