Първан Симеонов: Бойко Борисов все повече мисли за своето място в историята

215

Политическият анализатор смята, че президентът Радев се стреми да бъде говорител на всички опозиционни линии в обществото

– Г-н Симеонов, намираме се в края на 2019 г. Време е за обзор и равносметка. Кои бяха основните събития през изминаващата година в политически план?

– В световен мащаб можем да откроим тенденцията за преминаване към един по-разнообразен свят. Наблюдаваме развитието на някои незападни държави. Визирам не само външнополитическата амбиция на Русия, но и възходът на Китай, който доведе до т. нар. „търговски войни“ със САЩ.

Що се отнася до нашата част на света – Европа, събитието, разбира се, беше новата конфигурация, до която се стигна след изборите за Европейски парламент. Всички трябва да наблюдаваме внимателно дали между Германия и Франция ще има достатъчно сцепление, особено на фона на изглежда напускащата най-сетне ЕС Великобритания.

За България интересните събития бяха изборите. Освен тях едно от най-интересните събития на годината беше срещата на премиера Бойко Борисов с президента на САЩ Доналд Тръмп.

– Смятате ли, че тази среща ще донесе някакъв сериозен позитив за България? Бяха дадени заявки за сериозно сътрудничество в енергиен и военен план.

– Логиката показва, че ще има позитиви за България. Първо, много бързо у нас дойдоха специалисти, които да проверят какво се каним да вършим на тема енергетика. Вижда се и че Борисов демонстрира едно леко прекомерно дори самочувствие след срещата, което показва, че самият той е доволен от нея. Вероятно доволен означава, че е успял да убеди американците, че това да правим някакъв вид търговия с Русия не ги заплашва. По всичко изглежда, че премиерът ще се опита да се възползва от най-важното обстоятелство напоследък, а именно, че се случват някакви тревожни за Запада процеси в Турция и Русия. Някак си за САЩ изглежда важно тук да е стабилно. В този контекст България става по-важна за американската външна политика. Самият Борисов използва това, за да може България да има едни по-привилегировани отношения с Турция и Русия. Това не е ново за неговата политика. Като че ли тази година той успя да направи още една стъпка в тази посока. През 2020 г. Бойко Борисов ще се стреми да има напредък по проекти като „Белене“ и „Балкански поток“. Сиреч той все повече ще мисли за своето място в историята.

– Въпреки тези успехи на премиера във външнополитически план във вътрешен продължават сериозните критики към него. ГЕРБ спечели и двата вида избори през тази година. През 2021 г. предстоят парламентарен и президентски вот. Смятате ли, че ГЕРБ изглеждат в кондиция да спечелят и тогава?

– Каквото могат, правят, за да се случи това. Самият факт, че махнаха Цветанов, а няма колизия от това, е добър за тях. Разбира се, като всяка управляваща формация има износване и при тях. По-важно е какво се случва при основния им опонент…

– А кой е реално техният главен опонент, защото в последно време изглежда, че по-скоро с президента Радев имат сериозен конфликт, отколкото с опозицията в лицето на БСП?

– Основателно е наблюдението ви. Президентът Радев поддържа линията, заради която беше избран. Той не губи обществено доверие и остава човека с най-висок рейтинг в българския политически живот. Президентът е опонент на управляващите поне по 3 линии. Продължава да използва протестното говорене, в което сега се позиционират и Слави Трифонов, и Мая Манолова. Той звучи все пак и по-източно в международен план, което показва, че все пак е президент, избран с гласовете на БСП. Колкото и парадоксално да звучи, Радев понякога е и на вълните на либералната опозиция по теми като съдебната реформа. Президентът се опитва да бъде изразител на опозиционните течения в страната.

Що се отнася до БСП, проблемът при тях бе, че уплашиха хората с толкова яркото си опозиционно говорене. Очевидно ще трябва да сменят тактиката. Да намерят малко повече съюзници, защото леко се самозатвориха.

– В този смисъл очаквате ли Румен Радев да бъде сериозен конкурент на Бойко Борисов през 2021 г. не само на президентските, а по някакъв начин и на парламентарните избори?

– Рано е все още. Във всеки случай трябва да гледаме две неща внимателно. Първо, Радев изрази амбиция за промени в Конституцията, което е нещо ново за него. Второ, трябва да погледнем има ли ГЕРБ фигура, която да противопостави на Радев на президентския вот. Важният параметър там ще бъде балотажът, където ДПС ще е решаващ фактор. Както знаете, в последно време ДПС изглежда по-близо до ГЕРБ, отколкото до БСП и са опозиция по-скоро на думи, отколкото на действия. Към този момент не изглежда ГЕРБ да има готов играч, който да излезе срещу Радев. Колкото до това дали Радев ще погледне към партийния ринг, аз намирам ситуацията за преждевременна в тази посока.

– Един нов играч се появява на политическата сцена, а именно Слави Трифонов. Може ли действително той да преобърне картите в българския политически живот?

– Може. Има шансове. В зависимост от технологията на задаване на въпроса, в проучванията той събира различна, но значителна подкрепа. Според някои агенции той дори би намерил място в тройката на парламентарни избори. Много е рано за прогнози обаче по няколко причини. Първо, трябва да се види как тръгва неговата телевизия, дали ще има рекламодатели. Трябва ясно да се види каква е реално неговата подкрепа, как той ще се позиционира, ще успее ли да създаде работещи структури. Има доста път пред него.

– Да се върнем към обзора на 2019 г. Смятате ли, че може темата съд, прокуратура, съдебна реформа да заема все по-централно място в обществения ни живот?

– Не съм много сигурен. Проучванията на „Галъп“ показват, че около една трета от хората се интересуват от тази тема. Това се дължи на факта, че много хора така и не разбраха къде е проблемът в цялата история около избора на Иван Гешев за главен прокурор. Защото и процедурата беше спазена, и нямаше някакви чудовищни протести. Изглежда, че значението на тази тема за хората бе преекспонирана. Сякаш цялото това фиксиране в темата на една гласовита група от хора в публичното пространство остава неразбираемо за мнозинството от обществото.

– През изминалата година една от централните теми беше технологията на изборите. Имаше скандали за изборни манипулации, много бяха недействителните бюлетини на местния вот. Според Вас може ли най-накрая да бъдат въведени машинното и електронното гласуване за важните избори през 2021 г.? Впрочем те са заложени в сега действащото законодателство.

– Аз отдавна споделям тезата, че колкото по-малки са промените, толкова по-лесно ще е на хората да свикнат с тях. Трябва по-скоро да оптимизираме нещата, отколкото рязко да ги променяме. Аз лично се чудя защо е този толкова голям страх от машинното гласуване. Ако за европейските избори сондажите показваха, че хората оценяваха изборите по-скоро като честни, то след местния вот остана горчив вкус за честността на изборите. Трябва да избягаме от този затворен кръг, в който хората смятат изборите за нечестни, което ги кара да се интересуват все по-малко от тях.

– Накрая на нашия разговор ще Ви попитам какви са Вашите очаквания за следващата политическа 2020 г. Ако сега си говорим за стабилност, може ли догодина вече да има и възход?

– Сега се намираме в един от най-спокойните периоди в най-новата ни история. Ако се сравняваме с миналото, оценките ще са по-скоро положителни. Разбира се, ако се сравняваме с другите страни, ще бъдат отрицателни. Възможно е да има възход, логиката показва, че има условия за това. Успехите на Бойко Борисов в последно време сочат, че той няма да отиде на предсрочни избори и ще довърши за първи път мандата си, и ще може в това време да доразвие някакви свои идеи на тема възход. Доколкото имам възможност да го слушам, тези идеи са в сектор „Енергетика“. Разбира се, за него остава да реши и големия въпрос за собственото си политическо бъдеще. Идва и биологичният момент, в който той да помисли за новото си амплоа, в което да се ориентира към някаква своя нова роля. Дали този момент ще дойде през 2021 г., или четири години по-късно, или Бог знае кога, но ще се случи рано или късно. Във всеки случай след справянето със скандала „Апартаментгейт“, което доведе до раздяла с Цветан Цветанов, Борисов диша малко по-спокойно.

Интервюто подготви:
Десислав ТЕНЕВ