Пуснаха на свобода сърничка със зъбна протеза

236

Сърничка, оцеляла по чудо след сблъсък с лек автомобил и спасена след сложна черепно-лицева операция във Ветеринарната клиника на Тракийския университет, при която й е поставена зъбна протеза, е пусната на свобода в горичка край старозагорското село Сладък кладенец.

За случая в социалните мрежи разказа кметският наместник и бивша радиожурналистка Пенка Михайлова, която е сред главните действащи лица в операцията по спасението на дивото животно.

Момент от пускането на оперираната сърничка отново на свобода

Рано сутринта в събота Михайлова написа: „Странно е чувството, когато си помогнал да бъде спасена една душа! От нерви, от възраст или от умиление очите ти се пълнят със сълзи. Съобщиха ми, че ранената сърничка е спасена.

Операцията е сполучлива. На пострадалото животинче е поставена зъбна протеза, заловена за челюстта с планки. Сърничката вече се храни самостоятелно и в петък около 14:00 часа заедно с екип на „Зелени балкани“ я пуснахме на свобода в естествената й среда на пребиваване. Благодаря на екипа на Ветеринарната клиника при Тракийския университет с ръководител доц. Галина Симеонова, който извърши операцията и даде втори живот на това красиво животно, на „Зелени балкани“ за всеотдайната им работа, както и на всички, които помогнаха в спасяването му от неизбежна смърт!“.

Екипът на „Зелени балкани“ и кметският наместник на село Сладък кладенец Пенка Михайлова (в средата)

Сърничката се сблъскала с лекия автомобил, докато е била гонена от хищници, най-вероятно чакали и в търсене на спасение изскочила на асфалтовия път късно вечерта на 12 април. Шофьорът спрял, видял потъналата в кръв и почти неподвижна жертва, отишъл до селото, намерил кметския наместник на Сладък кладенец Пенка Михайлова, а тя повикала екип от Спасителния център на „Зелени балкани“ в Стара Загора. Сърничката била закарано по спешност във Ветеринарната клиника на ТрУ, където била направена животоспасяващата операция още на следващия ден. Всичко се развило като на кино… сърничката със зъбната протеза вече е отново сред дивата природа, а спасителите дори не се сетили да я кръстят. Стотици потребители на социалните мрежи приветстваха разказа на Михайлова, не липсваха и такива, които се питаха защо животинката не е била приютена в Старозагорския зоопарк.

Христо ДИМИТРОВ