Пуснаха на свобода щъркел-актьор, играл заедно с Мария Бакалова

256
Д-р Руско Петров прави последен преглед на щъркелите, преди да бъдат пуснати на свобода

Наранен преди време щъркел, който е участвал заедно с актрисата Мария Бакалова в най-новия български филм „Жените наистина плачат“, отлетя на юг с още 11 свои събратя, досегашни пациенти на Спасителния център за диви животни на „Зелени балкани“ в Стара Загора. Птиците подготви за дългия път д-р Руско Петров, който също е сред героите на лентата, коментираха режисьорите Мина Милева и Весела Казакова, пристигнали на място да кажат „Довиждане!“ на един от героите си.

Режисьорите на новия филм „Жените наистина плачат“ Мила Минева и Весела Казакова

През 2021 година в старозагорския Спасител център са били хоспитализирани над 100 щъркела, част от тях са станали жертва на бракониери, докато търсят храна. Други са били намерени паднали от гнездата, трети са пострадали при сблъсък с жици на далекопроводи. По думите на Мина Милева раненият щъркел е бил своеобразен символ на женската ранимост, която е в основата на лентата. Участвалият във филма ветеринарния лекар д-р Петров изрича фразата, обобщаваща посланието на филма: „Тази майка може пак да бъде майка, но никога няма да можем да я пуснем обратно в природата, тъй като крилото й е ранено!“.

Засега в Спасителния център ще останат 18 щъркела, които ще презимуват и вероятно през март и април догодина ще бъде направен нов опит те да бъдат пуснати на свобода.

Христо ПЕТРОВ

Автор на снимките е Стоян Стратиев от divident.eu