Протестиращите планирали да се барикадират в НС до оставка на кабинета

20

Протестиращите искали да се барикадират в Народното събрание до оставка на правителството. Това стана ясно от изслушването на професионалното ръководство на МВР пред депутатите от Kомисията по вътрешна сигурност. Основна тема очаквано бяха протестите, предаде news.bg.

Законотворци от различни парламентарни групи питаха министър Христо Терзийски и главния секретар Ивайло Иванов за пострадалите и данните за провокаторите. Пред депутатите в комисията министър Терзийски оцени високо работата на полицията по време на протестите. Освен това протестите били обявени като въстание, а едно въстание няма как да бъде проведено по най-мирния начин, по думите му.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов също подчерта, че полицаите са се справили перфектно с провокациите. Лесно е отстрани да се гледа, анализира той коментарите. Едно е да го гледаш отстрани, друго е да го четеш на книга, трето е да участваш, подчерта Иванов. Ако е имало възможност да се предотврати ескалация на напрежението на 2 септември, МВР е нямало да допусне да пострада нито един полицай.

Ведомството си върши работата, както повелява законът, въпреки много упреци, каза главсекът. Продължават разследванията, има образувани досъдебни производства, поясни Иванов.

Протестът на 22.09 към старата сграда на Народното събрание след 22.00 часа и шествието до Орлов мост са били нерегламентирани. По думите му протестиращите са търсили конфликт с полицаите. До паметника на Незнайния войн е можело да се мине и през други места. Още на 10 септември е имало данни, че протестиращите искали да нахлуят в старата сграда на парламента и да се барикадират вътре до оставка на правителството. Затова МВР не ги е допуснало на 22.09 до сградата на парламента.

Няма ръст на престъпленията вследствие на протестите, стана ясно още по време на изслушвянето.