Протестиращите енергетици от ТЕЦ Димитровград затвориха околовръстния път за Стара Загора в пиков час

507

„Чувстваме се като във „филм на абсурда“. Никой не иска да провери ремонтите, които вече направихме“, обяви юрисконсултът на дружеството Юлиян Семерджиев

На 9 май точно в 16:30 часа работници и служители на ТЕЦ „Марица 3“ – Димитровград, се събраха пред централата, за да изразят недоволството си по повод наложената принудителна административна мярка, която спира работата на дружеството. От там мирно протестиращите граждани се отправиха към околвръстния път за Стара Загора, който затвориха за кратко.

Събралото се мнозинство от димитровградчани, притеснени за препитанието и работните си места, бяха единодушни, че е невъзможно в период на невиждана енергийна и икономическа криза, война и спрени доставки на природен газ да се затварят мощности, които гарантират енергийната сигурност на страната чрез поддържането на сигурно и надеждно производство на електрическа енергия.

По време на протеста се чуваха скандирания: „Не убивайте българската енергетика!“, „Искаме работа, а не глад!“, „Днес „зелен“ режим, утре режим на тока!“ и още много други.

Протестиращите са на мнение, че към решения за цялостно затваряне на стратегически за националната сигурност дружества се пристъпва при установени и доказани изключително сериозни нарушения на комплексното разрешително, каквито тук липсват.

„Някой казал, че високите емисии серен диоксид в района са заради ТЕЦ Димитровград, а защо РИОСВ си затваря очите и укрива информация, когато измервателните станции сочат завишаване на нормите при спрян ТЕЦ?“ – питат протестиращите.

Участващ в протеста енергетик разясни, че ако съоръженията не работят по-продължителен период от време без необходимата поддръжка, е възможно да се създадат непоправими щети, както и да се застраши здравето и животът на работниците вследствие на повишения риск от наводнение, пожар или взрив.

Според протестиращите спирането на централата е скалъпено в опит да се успокои общественото напрежение, но според тях оставането на улицата на целия персонал на дружеството не е решение.

„Всеки нормален човек, който наблюдава ударното увеличение на цените на електрическата енергия, стартирало през есента, би се запитал дали е удачен моментът за затваряне на дружества, които гарантират производството на ток. Германия, Полша, Гърция и още много други започнаха да отварят вече затворени въглищни централи още в началото на войната, а ние ги затваряме!“, отбеляза друг протестиращ.

Енергетиците се питат с какви очи директорката на РИОСВ – Хасково, както и министърът на околната среда ще информират няколкостотин българи, че губят работните си места и няма как да хранят семействата си?

След протеста юрисконсултът на дружеството и един от говорителите на протестните действия Юлиян Семерджиев заяви пред медиите, че ситуацията със спряната централа започва да прилича на „филм на абсурда“.

„Чувстваме се като в „нонсенс“. Първо: затварят ни на базата на доста съмнителни данни за превишения на серния диоксид, когато същите превишения обаче продължават, макар и вече да не работим, обясняват на хората, че всичко е наред, а данните за нови замърсявания били просто предварителни. Искам да попитам, а нас на базата на какви данни ни затворихте? Или за едни са предварителни, а за други „следварителни?“, попита Юлиян Семерджиев.

„И второ, и още по-важно: никой не иска и не си мръдва и пръста дори да дойде и да провери ремонтите, които вече направихме. Това е нелепо поведение. Елате и вижте какво сме направили. Изпратихме писма до Министерството на енергетиката, РИОСВ – Хасково, Министерството на околната среда и водите. В тях сме описали подробно, точка по точка, всичко, което сме направили и което планираме да направим. Толкова ли е трудно? Кому е нужно 300 човека да загубят работата си и една централа на въглища да бъде унищожена по време, когато не се знае какъв газ и на каква цена ще идва. Това не само не е държавническо, това е лишено от логика. Толкова богата държава ли сме, че да си убиваме енергетиката!“, допълни Семерджиев.

„Апелираме към здравия разум на хората в изпълнителната власт. Смятам, че там има достатъчно знаещи и можещи хора. Самото Министерство на енергетиката препоръча централата да бъде пусната отново, настина не виждам смисъл вместо да се търси решение, да се стига до протести. Ние като ръководство не можем да спрем хората да бранят правото си на труд. Благодаря на българските профсъюзи за подкрепата, защото това не е битка просто за един ТЕЦ, а битка за цялата българска енергетика. Дано хората, които ръководят съдбините на държавата ни в този критичен момент, го разберат!“, апелира Юлиян Семерджиев и подчерта, че протестните действия ще продължат.

(СН)