„Промяната“ категорично отказват преговори с ГЕРБ, държат да са опозиция

82

Борисов: Не искаме коалиция с ПП, а работа за държавата

„Промяната“ отхвърля предложението на ГЕРБ за евроатлантическо управление. След няколко дни тишина, от ПП дадоха пресконференция в БТА.

„Категорично беше взето решение, че ще бъдем опозиция. 500 000 гласуваха за нас да не влезем в „Коалиция на кражбата“, обявиха от ПП.

Асен Василев, подобно на Иван Костов преди години, не скри че е обиден, че българите не са ги поставили първи.

„Избирателите можеха да изберат дали искат управление като последните 8 месеца или да се върнат като при Борисов. Направихме много трудна и сложна коалиция на принципа, показахме, че трябва да има нов модел на управление“, обясни той.

„Миналият ноември избирателите казаха, че е възможно управление без ГЕРБ. Сега, за наше огромно съжаление, мнозинството избра „коалицията“, която свали кабинета. ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ имат пълно мнозинство. Тяхна отговорност е да дадат алтернатива на управлението“, допълни Асен Василев.

Предложението на Бойко Борисов беше парламентарните партии да спрат да чертаят разделителни линии и да опитат да се обединят около евроатлантически приоритети и финансово-икономически цели за излизане на страната от кризата.

Според Василев най-важното за България в момента е да има стабилно управление, но без тях. „Ние ще сме конструктивна опозиция, няма да пречим на сформирането на кабинет“, обеща Асен Василев. По-късно уточни, че това не значи, че ще отсъстват от залата при гласуването на кабинет, а ще са „против“.

„Най-важно за българските избиратели е как ще минат тази зима. И това са политиките, ние ще наистина ще бъдем конструктивна опозиция“, обеща Кирил Петков. И изброи – първо Закон за КПКОНПИ и второ – орган за разследване на главния прокурор от съдия.

Сред другите „огромни приоритети“ на ПП са минималната заплата да стане 50% от средната, ръст на пенсиите от 20%, нова дефиниция за енергийна бедност и още няколко точки от програмата на БСП.

„Запазване на данъчната политика, много важно е да кажеме, няма да се увеличават никакви данъчни ставки“, обеща още Петков. Сред плановете им, освен огромните харчове, влиза и ограничаване на бюджетния дефицит до 3% и влизане в еврозоната и Шенген. След управлението на „промяната“, за 2023 г. се оформя значителен по размер дефицит от над 11 млрд. лв., което е 6,8% от БВП по данни на служебния финансов министър Росица Велкова. Това не включва новата порция щедри обещания на ПП.

Кирил Петков и Асен Василев отрекоха американски натиск да има правителство. „Дори и да има такъв, ние не се поддаваме на никакъв натиск“, каза Петков.

След брифинга на „Продължаваме промяната“ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който днес е на посещение във Варна коментира:

„От всичко, което сътвориха това им е най-добрият вариант, да са опозиция, и абсолютно ги разбирам. Само да кажа, че или не са ни разбрали, или се правят, че са ни разбрали. Ние нито предлагаме коалиция, нито предлагаме каквато и да е форма на общуване извън това, което е полезно за държавата“.

Той бе категоричен, че коалицията на ПП, ДБ и БСП се е разрушила, защото не са могли да си разделят парите, а не заради ГЕРБ.

„Днес виждам теми по които контактните групи могат да постигнат решение. Ако влезем така разделени и в парламента, как ще работим за държавата?“, запита Борисов и обобщи, че народът е показал, че иска партиите да работят заедно.

„Първата и най-важна тема за нас е войната в Украйна, която чука на вратата ни. Не чух Петков и Василев да казват, че трябва да изпратим оръжие на Украйна, има двуличие по тази тема“, допълни Борисов. Той заяви, че другата важна тема е диверсификация на България.

„Виждате думите на Ердоган към Гърция, че може да ги посети нощем. Ние трябва да имаме много бързо правителство и парламент в тази ситуация, а ПП избягаха от тази тема“, каза още той.

Запитан дали ГЕРБ е склонна на бъдеща коалиция с ДПС, той отговори:

„ДПС е партия, която във всичките неща, които изброиха днес ПП-тата, ще ги подкрепи. Те са и за хората, и за НАТО, и за ЕС. И като ги подкрепи това коалиция ли ще бъде“, попита лидерът на ГЕРБ.

Той подчерта, че ГЕРБ могат да направят коалиция само със сестрински партии от евроатлантическя блок.

„Нашата контактна група ще отиде при всички, ще отиде и при ДПС“, допълни Борисов.

В материала е използвана информация от tribune.bg