Прокурори проверяват старозагорския Тубдиспансер

94

Предварителна проверка по подаден сигнал за груби нарушения в общинската Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в Стара Загора (Тубдиспансера) започна Окръжната прокуратура. На този етап тя е срещу неизвестни лица, съобщи окръжният прокурор Дичо Атанасов. Проверката трябва да приключи в едномесечен срок, тя трябва да установи на какво основание в продължение на 4 години там е била хоспитализирана майката на управителя на здравното заведение д-р Чавдар Попов. Близо година пак там в самостоятелна стая е била „отглеждана“ и бабата на старшата сестра Живка Колева.

Сигналът до прокуратурата за нередностите в Тубдиспансера е дошъл от общинската администрация. В края на март нарочна комисия е проверявала сигнал за същите нередности, подаден от МЗ до Общинския съвет, който е принципал на дружеството.

Още тогава стана ясно, че двете възрастни жени са били настанени в самостоятелни стаи, получавали са храна и обгрижване без никой от персонала да знае всъщност какви точно са заболяванията им. Ден след първата проверка жените са били изведени, а управителят и старшата сестра са внесли в касата съответно по 2 000 лв. и 1 000 лв.

Скандалът избухна месец преди датата на вече обявения конкурс за управител на здравното заведение, чийто ВрИД управител от 6 години е д-р Чавдар Попов.

Целта на прокурорската проверка е да установи дали става въпрос само за административно нарушение, или има и злоупотреба със служебното положение, уточни Дичо Атанасов.

Веднага след направените първоначални констатации д-р Попов е излязъл в отпуск, а старшата сестра е направила опит да организира подписка в своя защита, коментират работещи там здравни специалисти.

Христо ХРИСТОВ