Прокурори проверяват селски кмет за убийство на куче

191

Предварителна проверка по сигнал за убийство на куче и удавяне на новородени животинки в село Могила с участието на местния кмет Георги Георгиев е разпоредила Районна прокуратура – Стара Загора.

Проверката трябва да се осъществи от МВР в рамките на два месеца, сигналът е дошъл от социалните мрежи, инцидентът е станал късно вечерта на 19 юни. Според него кметът е застрелял женската и отнесъл в торба току-що родените кученца, които впоследствие хвърлил в минаващата край Могила река Бедечка. В ефира на Радио Стара Загора председателят на НПО „МиМ помощ за животните“ Мартин Янчев призова кметът да подаде оставка и обвини полицаите, че не си изпълнявали служебните ангажименти да съберат читави доказателства. Сигналът е изпратен и до общинската администрация, която обаче няма как да реагира, преди да има образувано досъдебно производство и финален резултат, коментира кметът Живко Тодоров.

В разговор по телефона Георги Георгиев, който кара първия си кметски мандат, отрече обвиненията. Той обясни, че е отишъл на мястото, за което му казали, че има безпризорна току-що родила кучка, но заварил само малките. Не е имал оръжие със себе си, нямал и регистрация за пистолет или пушка. Наистина взел малките кученца в чувал, но ги отнесъл до портала на общинския приют, който се намира в близост до Могила. Там ги пуснал под оградата и си тръгнал, тъй като нямало пазач или дежурен.

Георгиев се ожали, че след изграждането на приюта селото се напълнило с безстопанствени кучета, които били докарвани с автомобили от бившите си стопани. Честа гледка била нощем скитащите животни да преобръщат казаните със смет, чиста случайност е, че все още няма нападнати и пострадали деца, казва той.

Бившият механизатор от Научно-изследователския институт по говедовъдство и овцевъдство Георги Георгиев спечели местните избори за кмет на Могила през есента на 2019 година, като влезе в единоборство с родната си сестра Гинка, която се бореше за трети мандат, но загуби с минимална разлика на балотажа. Георгиев бе издигнат от партия „Атака“, а сестра му – от АБВ.

Христо ХРИСТОВ