Прокуратурата поиска от Държавния департамент на САЩ повече информация за санкционираните по закона „Магнитски“

177

Върховната касационна прокуратура (ВКП) е поискала от Държавния департамент на САЩ повече информация по казуса, при който на трима българи бяха наложени санкции по закона „Магнитски“, съобщи БТА, позовавайки се на източници от прокуратурата.

Става дума за бизнесмените Васил Божков и Делян Пеевски, и за подалия оставка зам.-председател на Националното бюро за контрол на СРС Илко Желязков.

Искането си българските разследващи са изпратили през Министерството на правосъдието и Министерството на външните работи, като са поискали повече детайли за причините, поради които на тримата бяха наложени санкции. Преди две седмици прокуратурата обяви, че започва проверка на лицата, посочени от американските власти и потвърди, че ще иска съдействие от САЩ за разследванията си у нас.

Имената на Божков, Пеевски и Желязков бяха посочени на 2 юни в доклад на САЩ, като по силата на закона „Магнитски“ те вече са с наложени ограничения, както и свързаните с тях лица и фирми. Санкциите предвиждат те да не могат да пребивават в САЩ, а фирмите им да не могат да извършват бизнес там. Също така са запорирани сметките им в американски финансови институции.

Междувременно, българското служебно правителство реши да разширява по собствена инициатива списъка на санкционираните, като блокира още десетки фирми и лица, за които по лично усмотрение е решило, че са свързани със санкционираните от САЩ. Спорната юридическа стойност на подобен български „черен списък“ обаче доведе до поредица от обществени реакции, в това число и от юридическите гилдии, припомня Правен свят.

(СН)