Прокуратурата образува досъдебно производство за отровени домашни любимци в Горно Сахране

354

Досъдебно производство за причиняване на смърт на гръбначни животни по особено жесток начин е образувала Районна прокуратура – Стара Загора, по повод на сигнал за открити по улиците на павелбанското село Горно Сахране трупове на 4 кучета и 2 котки. Животинчетата са починали след като са консумирали отровена храна.

Мъртвите животни са намерени на 2 февруари от деца, които уведомили собственика на ветеринарната клиника в селото.

След подаден сигнал в РУ – Казанлък, на място е бил извършен оглед, разпитани са свидетели, назначена е ветеринарномедицинска експертиза.

По силата на член 325 б, ал. 1 от НК ако бъде установен извършителят, той може да бъде наказан с престой в затвора до 3 години и да му бъде наложена глоба от 1 000 до 5 000 лв.

Това е пореден случай за убийство на кучета и котки в общината, припомнят местните жители. От началото на годината са открити убити по различен начин дузина кучета, а две, по които е било стреляно с въздушна пушка, оцеляха след намеса на екологична организация от Казанлък. Лично кметът на курортната община Иса Бесоолу обяви, че заделя 1000 лв. от заплатата си като награда за информация относно извършителите.

След получаване на сигнала за шестте отровени животни в Горно Сахране кметът Иса Бесоолу направи обръщение към местната общност:

„Осъждам насилието над животни, като считам, че насилието над тях трябва да бъде „червената лампа“, че агресорът е склонен да го прояви и към хора. Призовавам всички жители на община Павел баня, и не само тях, да пазим живота – не само своя и на хората около нас, но и на животните! Именно животните, в т.ч. бездомните кучета и котки, разчитат на нас, хората, за да оцеляват. Аз, семейството ми, родителите ми години наред сме отглеждали и продължаваме да се грижим за животни и не приемам насилието над тях!“, заяви кметът.

„Надявам се този път виновникът или виновниците да бъдат открити от органите на реда и да си понесат последствията“, допълни Бесоолу, който води активна кампания за осиновяване на бездомните животни в Павелбанско. За да улесни процедурата, Общината е поела ангажимента да кастрира, обезпаразити и чипира тези животни. Вчера е било осиновено поредното бездомно куче, а след обявяване на кампанията за безплатно доброволно кастриране на домашните кучета днес вече има 4 любимци, преминали ветеринарната процедура.

Кампанията, която стартира на 01.02.2023 г., продължава, като включва и регистрация на домашните любимци в общински регистър. Всеки стопанин, решил да участва в кампанията, ще бъде освободен от такса по Закона за местните данъци и такси, припомнят от пресцентъра на Общината.

Предварителна заявка за кастриране на домашните кучета може да се направи на тел.: 04361 /30 83, а за осиновяване – тел.: 0885 826 184 – ст. специалист Кузман Кузманов.

Петър ХРИСТОВ