Прокуратурата не откри незаконно подслушване на политици

217

Няма незаконно подслушване на политици. Това е установила проверка на Софийската градска прокуратура, започнала след като вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че в рамките на дело за готвен преврат са били следени със специални разузнавателни средства (СРС) протестиращи и политици. Прокуратурата е изискала документи от ДАНС, ГДБОП, дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР и агенция „Технически операции“, която прилага СРС-тата, предаде mediapool.

Не е установено незаконно подслушване, посочват от държавното обвинение. Това съвпада и с твърденията на Националното бюро за контрол на СРС, което преди няколко седмици даде отговор на адвокат Николай Хаджигенов, че не е бил следен незаконно.

Mediapool припомня, че подслушването беше един от най-големите скандали, започнал след идване на власт на служебното правителство. Рашков разказа, че е било образувано дело за готвен преврат по текст от НК, който никога досега не е бил използван. Според него подслушваните са стотици.

Според прокуратурата обаче това съвсем не е така. Отговорът на ДАНС сочел, че след справка е установено, че няма съвпадение между подслушваните и списъка с кандидат-депутатите за предишния парламент.

„В хода на производството Софийска градска прокуратура е възложила и нарочна проверка на Национално бюро за контрол на специални разузнавателни средства. С решение на бюрото са определени комисии, които да извършат проверки на службите, прилагали СРС. Проверката установява, че политически лидери не са били обект на прилагане на специални разузнавателни средства“, твърдят от прокуратурата.

Не е установено да са подслушвани президентът Румен Радев, вицето Илияна Йотова, служебният премиер Стефан Янев или бившият министър-председател Бойко Борисов. Не са следени политици и депутати.

В съобщението на прокуратурата не се споменава и дума за делото за преврат, за което от месеци говори Рашков. Няма и дума за подслушвани протестиращи.