Прокуратурата изведе екоминистъра за разпит, Борисов заговори за оставката му

154

Eкоминистърът Нено Димов днес беше показно изведен за разпит. Това стана няколко часа, след като прокуратурата започна обиски в министерството на околната среда заради вноса на боклук у нас и водната криза в Перник. Димов бе качен в бус на прокуратурата и отведен. Заедно с него бе прокурорът от спецпрокуратурата Ангел Кънев, предаде mediapool.

„Оказваме съдействие на прокуратурата“, заяви Димов на въпрос дали е арестуван. Същото каза и Кънев.

„Въпросът с оставки на министри ще бъде обсъждан с коалиционните партньори“, заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос за евентуална оставка на Димов. Тези, които са пряко назначени от ГЕРБ, въобще не ги коментирам“, добави той.

Димов е министър от квотата на ВМРО, а според Коалиционното споразумение на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ промени в кабинета се правят „при предварително съгласуване на предлаганите промени с коалиционния партньор“. Досега Борисов заобикаляше това, но бяха сменяни само министри от квотата на неговата партия.

Екипи на МВР и ДАНС днес извършваха обиск в министерството на околната среда и водите. Действията им са заради проверка на внасяните у нас отпадъци, разпоредена от шефа на държавното обвинение, след като плевенската прокуратура започна разследване за струпани над 9 хил. тона боклуци от Италия край града. Съмненията са, че тези отпадъци са свързани с натоварените на влакова композиция за България над 800 тона, които бяха спрени от италианските карабинери в края на миналата година. Тогава бе обявено, че се търси връзка между износа и италианската мафия. Боклуци от Италия бяха открити и на площадка във Враца. Според премиера Бойко Борисов има поне още седем такива площадки.

Обиските в МОСВ съвпаднаха и с прокурорската акция за водната криза в Перник. Главният прокурор Гешев обясни, че се работи и по двете линии.

Междувременно от партията на бившия вътрешен министър Румен Петков АБВ внесоха сигнал до прокуратурата срещу Нено Димов. В него се посочва „престъпна небрежност“ и се основава на докладите на ресорния министър до Министерски съвет, които регулярно дават информация за състоянието на водите и водните басейни в цялата страна.

Според АБВ документите ясно показват, че министърът е бил наясно с критичната ситуация с водата в Перник месеци наред, но не са били предприети мерки.