Прокуратурата: Група от политици и бизнесмени готвела отстраняване на магистрати, включително и на Иван Гешев

167

Заплахи за отстраняване на магистрати и висши полицаи, включително на главния прокурор Иван Гешев, е засякла прокуратурата покрай разследване на престъпна група за разпространение на наркотици.

Това обявиха висши представители на държавното обвинение на сензационна пресконференция днес, водена лично от главния прокурор.

Разследването се води от Софийската градска прокуратура. Обвиняеми са двама души. На единия е наложена мярка „подписка“, но въпреки това той е напуснал страната. Вторият е задържан в ареста.

Списъкът „Вредители за уволнение“ – с имена на прокурори, съдии и следователи е открит при претърсване на адреси по досъдебното производство на 7 март т.г.. Тогава са намерени и иззети пластмасови контейнери, за които е установено, че съдържат кокаин, както и лист със списък на съдии, прокурори и следователи от закрити съдебни структури, а също и за длъжностите, които заемат сега. Намерени са и множество банкноти.

При обиските са иззети и 15 аудиозаписа, на които лицето, наречено „Къро“ разговаря с обвиняемите, както и с лице, за което има данни, че е журналист, засягайки имената на политици, прокурори и др.

По време на пресконференцията бяха показани много аудиозаписи от телефонни разговори и бяха прочетени бележки, намерени като доказателства по разследването. Бяха споменати имената на много публични лица – на знаковия за криминалния свят Красимир Каменов-Къро, на бившия банкер от КТБ Цветан Василев („Цецо от Белград“), на Асен Василев (споменат като „Кокорчо“), на бизнесмена Пламен Бобоков, на журналиста Димитър Стоянов, на ПП и ДБ и много други.

В тях става дума за пари, които ще бъдат платени за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, на висш полицейски служител, за компрометиращи снимки, за контакти с Цецо от Белград.

В листа хартия с ръкописен текст и напечатан текст на английски (преводът е на прокуратурата)

В тях е записано:

„Здрасти. Имаме неограничено финансиране от Цецо от Белград за Гешев. Къро също е насреща. Казаха, че са ти изпратили материал. Важно е да намерим хора да пищят срещу Гешев. Тони Парфюма на Кокорчо също ще помага.

Митко. С.“

„Здравей скъпи приятелю. Всичко е ОК. когато приключим ще сме щастливи. Изпращам ти пари за издръжката на Димитър. Обади се на Дорин. В контакт сме с човека от Белград. Скоро ще пием шампанско“, пише на друг от листовете, намерени при претърсванията.

На един от звукозаписите се чува как мъж, за когото от прокуратурата казват, че е Къро, говори със събеседника си за един от двамата обвиняеми, който щял да продаде снимка с Кокорчо за 50 хил. лв. Но той го разубедил. Мъжът, за когото се твърди, че е Къро, казва също, че тези от ПП и ДБ са идиоти, но от думите му става ясно, че работел с тях.

„Няма да позволя да се засягат интересите и сигурността на хората и народа, както и на магистрати и съдебни служители от организираната престъпност. Те да бъдат заплашвани и им се оказва натиск“, заяви главният прокурор Иван Гешев на брифинг.

Той допълни, че от 3 години твърди, че мафията, симбиозата между криминални авторитети, осъдени лица и издирвани от Интерпол заедно се борят срещу институциите, интересите на хората и държавата. И заключи, че това ще го покажат доказателставата по делото.

„Ръководството на СГП ще окаже пълно сътрудничество на магистрати, прокурори и следователи, които водят разследвания по всички дела и чувстват, че към тях е отправена заплаха, свързана със здравето им“, каза административният ръководител на Софийска градска прокуратура Илияна Кирилова.

В материала е използвана информация от epicenter.bg, dariknews и OFFNews.bg