Проект предвижда предоставяне на терени в „Мини Марица-изток“ ЕАД на частни субекти за изграждане на фотоволтаици, алармираха от ГЕРБ

1605
Участниците в брифинга

В този документ разпознаваме почерка на „Промяната“ и техните спонсори, заяви Красимир Вълчев

Старозагорските кандидати за народни представители от ГЕРБ-СДС Красимир Вълчев, Маноил Манев и Живко Бончев алармираха чрез медиите обществеността за наличие на документ, предоставен им от синдикатите, от който става ясно, че на територията на държавното въгледобивно дружество „Мини Марица-изток“ се обмисля изграждане на фотоволтаичен парк с капацитет от 1000 мегавата мощност от частни инвеститори.

Документът е озаглавен „Проект на пътна карта за осъществяване на мерки в комплекса „Марица изток“. „Съдържанието на този документ буди тревогата както на работещите в комплекса, така и на нас. В него е записано, че в рамките на един месец, без посочена начална дата, трябва да бъде разработено предложение за тръжна процедура за отдаване на терени в срок от 30 години за изграждане на фотоволтаичен парк с капацитет 1000 MW с отчитане на безвъзмездно получаване на терените и инфраструктура към тях“, съобщи водачът на листата Красимир Вълчев. Той е категоричен, че е недопустимо частни инвеститори да получат за свои цели безвъзмезден достъп до инфраструктурата и електропреносната мрежа в комплекса. При планирания капацитет инвеститор би платил около 150 млн. евро за създаване на нужната свързаност.

„В този документ разпознаваме почерка на „Джемкорп“ и „Промяната“, добави Красимир Вълчев.

„Притеснително е, че е налице документ, който не е огласен никъде. В него се залагат стратегически цели, свързани с комплекса „Марица изток“. Това се случва след решение на НС за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост. Ако някой мисли, че с такива решения на парче може да се предоговори Планът, дълбоко се заблуждава. Най-добронамерено се обръщаме към служебния министър на енергетиката и искаме ясен отговор на въпроса: Кой е неговият инициатор и създател. Ако е министърът, трябва незабавно да спре вземането на стратегически решения за комплекса в период, в който няма Народно събрание. Ако не е той – необходимо е да потърси отговорност на съответния автор“, коментира пред медиите Маноил Манев и изрази съмнение, че в момента е в ход бламиране на решението на 48-ото Народно събрание за предоговаряне на Плана.

„Още в началото на кампанията казахме, че комплекс „Марица изток“ е свързан с всяко домакинство, решенията за „Марица изток“ се отразяват пряко върху бизнеса, върху живота на всеки един от нас. Ето затова днес бием тази тревога“, допълни Манев.

„Запазването на комплекс „Марица изток“ като производител на ел. енергия от въглища поне до 2038 г. и региона като енергиен център на България е цел номер едно пред ГЕРБ“, заяви Красимир Вълчев и отново напомни, че формацията неведнъж в последните години се е обявявала за изграждането на фотоволтаични централи на територията на комплекса. „Тези фотоволтаични централи обаче трябва да бъдат изградени от държавата, да са държавна собственост и на общините, на чиито територии се намира комплексът, а работещите в него да бъдат включени като съсобственици. Няма да има справедлив преход, ако ползите отидат в частни ръце“, предупреди водачът на листата на ГЕРБ-СДС в Стара Загора. Красимир Вълчев настоя да се направи ОУП на целия терен на комплекса, за да е ясно къде ще се прави водородната долина, къде ще са индустриалните зони, които ще запазят икономическата активност и на кои терени ще се изграждат фотоволтаични централи. „Да, сигурно това ще струва много на „Мини Марица-изток“, но могат да не им се изземат свръхпечалбите, може да се инвестира и за сметка на заемен ресурс“, уточни Красимир Вълчев.

Той дебело подчерта, че успоредно с това трябва да се направи всичко възможно да се удължи максимално дълго производството на ел. енергия от въглища в комплекс „Марица изток“, като се инвестира в междинни технологии за улавяне и съхранение на СО2 и смесени горивни технологии.

В заключение Красимир Вълчев добави, че техните опоненти от „Промяната“ или т.нар. „батерийна коалиция“ не искат работата на комплекс „Марица изток“ да бъде запазена, тъй като гледат на него единствено и само като терен за изграждане на фотоволтаични паркове, от които да печелят техните спонсори.

По повод предложението на финансовото министерство за допълнително облагане кандидатите за народни представители на ГЕРБ бяха категорични, че партията е против увеличаване на данъчно-осигурителната тежест.

За Коалиция ГЕРБ-СДС на парламентарните избори на 2 април се гласува с No 2 в бюлетината.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!