Продадоха болницата в Раднево на сливенски бизнесмен

3401
Приватизираната вече болница в Раднево

„За“ приватизационната сделка са гласували 11 общински съветници от общо 17 в миньорската община

Затъналата в задължения и почти прекратила дейността си общинска болница в Раднево – МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“, вече има нов собственик в лицето на регистрираното в Сливен „Ева 77“ ООД на бизнесмена Ибрям Алиев, който ще трябва да заплати за придобивката си 200 000 лв. Здравното заведение бе продадено заедно с Медицински център I за 574 000 лв. Фирмата на сливналията, който се е специализирал в областта на здравния мениджмънт и притежава няколко специализирани болници в Сливен и Ямбол, е била единственият участник в приватизационната процедура. Алиев е поел задължението да изплати борчовете (към персонал, НАП и доставчици) на стойност близо 2 млн. лв. и в продължение на следващите 20 години да не променя предмета на дейност. Той се задължава да запази размера на персонала и да инвестира средства за обновяване на материалната база. Община Раднево си запазва правото и задължението да следи спазването на всички условия по договора за продажба на болницата. При констатирани нарушения тя може да прекрати договора и да си върне собствеността върху болницата. В този случай купувачът плаща неустойка в размер на 100 процента от продажната цена.

Решението за сделката бе взето от извънредно заседание на местния парламент в края на миналата седмица. От общо 17-те общински съветници със „за“ са гласували 11 старейшини, 3-ма са били против (2-ма от БСП и 1 от ГЕРБ), а 3-ма са отсъствали от извънредното заседание, сред които и председателят на Общинския съвет. Приватизационният договор трябва да бъде подписан в рамките на 1 месец.

Сагата с МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ се точи почти две години, след като предходното ръководство на общинското здравно заведение бе арестувано по обвинение в източването му. До решението за продажбата се стигна след различни перипетии, включително протести на местната общественост и връщане на документите от старозагорския областен управител поради липса на адекватна икономическа обстановка. Първоначално активите бяха оценени на 1.2 млн. лв., но впоследствие общинските съветници ги смъкнаха.

Болницата в Раднево е създадена през 1969 година първоначално като работническа. Неин патрон е първият дипломиран лекар в региона – д-р Димитър Чакмаков (1877-1962), чийто син, д-р Петър Чакмаков – емигрант в САЩ, завещава през 2009 година по специална дарителска сметка за закупуване на апаратура 668 715 долара. Дарението отдавна е изхарчено, за него напомня само мраморно паметниче в близост до здравното заведение.

Христо ХРИСТОВ