Провокирано от Кирил Петков: Русия е готова да скъса дипломатическите отношения с България

423

Нотата, която беше получена днес от Русия до българското Министерство на външните работи, гласи дословно:

„Смятаме обявяването за „персона нон грата“ на 70 руски сътрудници на територията на България за безпрецедентен, клеветнически, абсолютно необоснован и провокативен акт, който подрива основата на нашите взаимоотношения. Руската страна ще отговори на тези обвинения.

Ако ноти No 5464-123 и No 5464-124 не бъдат оттеглени до 12 часа на 1 юли 2022 г., пред руското ръководство веднага ще бъде поставен въпросът за закриване на посолството на Руската федерация в Република България. В този случай отговорността за изключително тежките последствия за отношенията между Руската федерация и България ще тежи изцяло на българската страна“.

Нотата е била връчена от посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова в МВнР.

В отговор премиерът в оставка Кирил Петков е призовал посланик Митрофанова да оттегли нотата за късане на дипломатическите отношения.

В посланието, което той отправи, се казва следното:

„Отношенията между България и Руската федерация са дългогодишни, многопластови и от голямо значение за съдбата на страната ни в исторически план. Ние уважаваме руския народ и ценим нашите културни, исторически, социални и търговско-икономически връзки. Заради това, въпреки че българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, Руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители съгласно решението, взето от българското правителство вчера. Вярваме в необходимостта от диалог, за който дипломатическите канали са от ключово значение. Убедени сме, че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес, уважавайки важните за всяка от нашите държави ценности. Заради това се обръщаме към посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота.

Заради миналото и бъдещето трябва да можем да правим крачки напред при взаимно зачитане на националните интереси, сигурността и суверенитета и на двете страни“, пише в заключение премиерът в оставка.

Късно, Кирил Петков! Никой в Русия вече не ти вярва!

Източник: Гласове.бг и Tribune.bg