Провокативна изложба на известна казанлъшка дизайнерка бе открита в къща-музей „Ненко Балкански“

59
Оригинално хрумване на казанлъшката дизайнерка

До 7 ноември в къща-музей на Ненко Балкански в Казанлък може да бъде видяна изложбата на известната с оригинални и впечатляващи експериментални решения в областта на модата и арт пърформанса казанлъчанка Мариела Гемишева в партньорство с Ивана Кълвачева – „Седем седмици в Париж“.

7-те лични авторски споделяния, под формата на колажи на дизайнерката-експериментатор, са част от програмата „Диалози“ на Художествена галерия – Казанлък, с която екипът й и съвременни творци ще търсят разговори, връзки и асоциации с фонда на галерията и съвременното изкуство. „За нас е чест, че тази платформа стартира с проекта на Мариела Гемишева. Един проект, който при първия ни разговор тя назова „Седем седмици в Париж“, заяви при откриването на изложбата на Кръстовден новият директор на Художествена галерия – Казанлък, д-р Пламен Петров. Той определи експозицията на Гемишева като „пресечна точка“ с изкуството на Ненко Балкански, който през 1939-1940 година заедно с редица други български художници, по инициатива на тогавашното Министерство на просветата шестват до френската столица и Франция. Които обаче не остават равнодушни и всеки един от тях пресъздава в творбите си онази малко мрачна история на Париж.

„От Париж се прибрах в състояние на супер самотност, но това те прави още по-смела. Това, което направихме с екипа на Художествена галерия – Казанлък, за мен е изключително елегантно! Една тежка емоция, с която се върнах от Париж, попадна на изключително специално и елегантно място тук“, сподели Мариела Гемишева. Популярната дизайнерка даде и сериозна заявка към казанлъчани за срещи със съвременното изкуство: „Мисля, че това, с което разполага Община Казанлък и Художествената галерия, все по-често ще се среща със съвременно изкуство, защото Казанлък е изключително място за това и въобще за много повече преживявания!“