Проверката на прокуратурата и ДАНС в болницата на Раднево е за длъжностни престъпления

268
Управителят на затъналата в дългове болница д-р Мая Узунова отказва да коментира случилото се

МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ е пред фалит

Неизплатени задължения за здравни и социални осигуровки към НАП в размер на 460 000 лв. е натрупала общинската МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ – Раднево, съобщи председателят на местния парламент д-р Румен Йовчев.

По данни от все още неокончателния годишен финансов отчет на здравното заведение загубите му са 1 330 000 лв., което е с близо 900 000 лв. повече спрямо 2018 година.

Вече трети месец почти всички лекари и медицински сестри не получават заплатите си, коментира кметът на общината Теньо Тенев. За трагичното финансово състояние на дружеството станало ясно на 11 февруари. Данните били посочени в искане за финансово подпомагане, изпратено до него от управителя д-р Мая Узунова.

Пак там управителката, която е назначена със заплата от 3 300 лв. през април 2018 година, споделила, че при сравнение на месечните фишове установила, че няколко души от персонала са получавали заплати, надвишаващи до 10 пъти средната брутна.

Свръхзаплатите били за секретарката, завеждащият ТРЗ, служебният шофьор и главната счетоводителка.

Същият сигнал бил пратен и до председателя на ОбС д-р Йовчев, който е на работа в местната болница. Кметът и парламентарният шеф препратили писмото до Окръжна прокуратура и териториалното поделение на ДАНС – Стара Загора, откъдето е образувана предварително проверка.

Д-р Узунова отказва какъвто и да е коментар за случващото се под претекст, че върви проверка, на която съдейства. Получавалите огромните суми са напуснали болницата по спешност в края на миналата седмица, съобщиха служители.

„Образувана е предварителна проверка по постъпилите сигнали, иззети са документи, извършват се анализи, ангажирани са няколко полицейски служби и ДАНС, насоката е за длъжностни престъпления, очакваме резултатите до дни“, съобщи окръжният прокурор Дичо Атанасов.

„Дори да предоставим някаква финансова помощ, тя няма как да отиде за заплати на работещите в болницата, защото парите първо ще отидат за погасяване на задълженията към НАП, категоричен бе председателят на ОбС Раднево д-р Йовчев часове преди свиканото по искане на 1/3 от съветниците извънредно заседание в четвъртък.

Кметът на общината пък припомни, че през миналия мандат от местния бюджет са били предоставени близо 3 млн. лв. за издръжката на здравното заведение. Той е категоричен, че най-вероятно общинската администрация е била заблуждавана с фиктивни и фалшиви отчети, водено било двойно счетоводство. Сред публичното пространство се появиха и твърдения, че управителката д-р Узунова е предоставила електронния си подпис на своите подчинени. Около 0.5 млн. лв. за допълнително материално стимулиране били раздадени на определени служители, докато останалите били оставени без заплати за ноември, декември и януари.

МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ обслужва близо 20 000 души от община Раднево и комплекс „Марица изток“. В момента там не работи хирургичното отделение, единственият хирург е в отпуск, анестезиолозите са в отпуск или са напуснали.

Христо ХРИСТОВ