Провериха задните дворове в 40 села от Старозагорска област

188
Участниците в заседанието на Епизоотичната комисия в Областната управа на Стара Загора

95% от собствениците на прасета вече са заклали животните си, съобщиха от ОДБХ

Засега в Старозагорска област няма регистрирани случаи на африканска чума по свинете, информира вчера директорът на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Стара Загора д-р Дамян Миков по време на заседание на Епизоотичната комисия, председателствано от областния управител Гергана Микова, на което е била обсъдена актуалната ситуация в региона. На заседанието са присъствали кметовете на Мъглиж Господин Господинов и на Гурково – Иван Иванов, представители на общините, на РЗИ, ОД МВР, РД ПБЗН и на други институции, ангажирани с превенцията на разпространението на заболяването.

Д-р Миков е подчертал, че проверките на служители от ОДБХ в населените места на областта, които стартираха на 5 август, продължават. Към момента са проверени 40 села в общините Опан, Гълъбово, Чирпан и Братя Даскалови. В тях е установено, че над 95% от собствениците на прасета, отглеждани в обекти тип „заден двор“, вече са заклали животните си. „Разговаряме с хората навсякъде. Засега те ни помагат и ни съдействат. Нямаме драстични случаи на отказ да бъдат изпълнени предписанията“, коментира д-р Миков. Той е напомнил, че проверките в останалите общини на областта ще продължат в следващите дни.

На заседанието на Областната епизоотична комисия са били проследени и мерките, които се прилагат по общини за доброволно клане на прасетата в задните дворове. На кметовете и на представителите на общините са били разяснени условията, при които собствениците на заклани прасета ще получат средства в размер на 300 лв. Тези суми са предвидени за предприемане на мерки за осигуряване на биологична безопасност на местата, в които са били отглеждани животните.

(СН)