Приключи събарянето на незаконните къщи в ромския квартал „Лозенец“

108

„Днес приключи събарянето на незаконните постройки в източната част на старозагорския ромски квартал „Лозенец“. Съборени са общо 91 къщи – 90%, от които масивни“, съобщи инж. Ангел Стоманярски, шеф на отдела за контрол на строителството в Община Стара Загора. За 5 от къщите, които също са включени в процедурата за премахване, но собствениците им са обжалвали в съда, ще се изчака решението на ВКС. Предполага се, че това ще стане през месец ноември. За петте незаконни къщи има решение на Административен съд Стара Загора, който се е е произнесъл в полза на Общината.

Багерите и камионите на кооперация „Синвекс“ обаче ще останат на място в кв. „Лозенец“, докато бъдат извозени строителните отпадъци и теренът почистен.

Припомняме, че акцията по отстраняването на незаконните постройки стартира на 4 август, след като беше отлагана на два пъти през последните няколко месеца заради извънредното положение около коронавирусната пандемия.

По думите на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, който лично даде началото на акцията в понеделник, незаконните къщи са били строени преди повече от двадесет години в разрез с изискванията на Закона за устройство на територията.

Голяма част от живеещите твърдяха, че когато са започвали строителството, от общинската администрация им били обещали всичко да бъде узаконено, но това така и не се е случило през изминалите повече от двадесет години. Проверката на общинските служители е показала, че сградите са свързани полузаконно с елмрежата, на много места е имало наематели от други общини без адресна регистрация.

Според Живко Тодоров няма как тези къщи да бъдат узаконени, защото са в парк, където строителството е забранено. Предварително са били проведени срещи с обитателите им, но никой не е пожелал настаняване в общинско жилище.

С акцията от тази седмица, общият брой на съборените незаконни сгради за последните 8 години е близо 300. Досега само едно ромско семейство е играло на търг и е закупило отстъпено право на строеж в урегулиран имот.

През годините различни правозащитни организации са обжалвали решенията на кмета, но делата са приключили на последна инстанция с решение в полза на Общината.

Кметът на Стара Загора е категоричен, че тези действия ще продължат и в бъдеще. „Източната граница на квартала вече ще бъде ул. „Витоша“, ще изчистим парка от незаконно строителство и ще залесим наесен, за да могат старозагорци да се радват на зелена среда, а не на незаконни къщи, които генерират само незаконни сметища, мръсотия и зараза. На последен етап ще бъдат съборени незаконните къщи в западната част на квартала“, уточни кметът.

(СН)