Признателни българи честват 142 години от победните боеве за Освобождението при Шипка – Шейново

186

Днес жителите на община Казанлък честват 142 години от победните боеве за превземането на турския укрепен лагер при Шипка – Шейново, които проправят път на руските воини и българското опълчение за Освобождението на България. На 9 януари 1878 г. Османската империя понася най-тежката си загуба, а историческият пробив предрешава и изхода на Руско-турската война.

С едноминутно мълчание и поднасяне на цветя шейновци и шипченци изразиха своята признателност към героите на победоносните битки за свободата на България от турско робство. Честванията за 142 години от паметната битка уважиха кметът на община Казанлък Галина Стоянова, председателят на Общински съвет – Казанлък, Николай Златанов, общински съветници, ръководители на културни институти и родолюбиви граждани.

Признателните жители на село Шеново преклониха глави пред Паметника на победата. В град Шипка камбанен звън в храм „Рождество Христово“ пък припомни за драматичните събития и ключовата победа преди 142 години. По традиция в криптата на храм-паметника бе отслужена заупокойна молитва на всеки един от 17-е саркофага с тленните останки на загиналите близо 9000 руски и български воини в Шипченската епопея.

(СН)