Приемането на Бюджета и рекорден брой точки са включени в предстоящото заседание на старозагорския парламент

108
Брифингът на председателя на ОбС Стара Загора Мария Динева

Приемането на Бюджета на Община Стара Загора за 2021 г. е най-важното решение, което местните старейшини предстои да вземат на предстоящото редовно заседание на местния парламент, насрочено за 25 февруари. В дневния ред са включени и още 72 предложения. Този път сесията ще бъде проведена присъствено, при спазване на всички противоепидемични мерки.

По време на заседанието старозагорските избраници трябва да вземат решение за средствата, които ще бъдат отделени за подпомагане на семейства с новородени или осиновени деца. Програмата за стимулиране на раждаемостта стартира през миналата година с бюджет от 200 000 лв., а за настоящата година са заложени 100 000 лв. повече. Три са точките, които предвиждат безвъзмездното отдаване на помещения на спортни клубове и сдружения с нестопанска цел. Пред журналисти председателят на Общинския съвет Мария Динева посочи, че сред исканията са два спортни клуба в Стара Загора да използват съвместно помещение в сградата на общинското дружество „Мересев“. По думите на Динева ползвателите са извършили подобрения в помещенията, а в момента тече и ремонт на подовата настилка. Срокът за ползване ще бъде в рамките на 10 г., като от него се приспада изминалите почти две, обясни Динева. Друго от предложенията касае дейността на клубовете по плуване в града. Председателят на ОбС съобщи още, че по отношение на искане за предоставяне за безвъзмездно ползване на СНЦ „ТЕНИС КЛУБ“ на част от имот публична общинска собственост на председателски съвет е било взето решение за изтегляне на точката от страна на общинска администрация, тъй като във входираното предложение липсва документация, а освен това съветниците откриват и известно разминаване между данните.

В дневния ред на местния парламент са и две предложения, свързани с промяна в статута на учебни заведения. Става въпрос за преобразуване на НЧ „Кольо Ганчев“ в основно, както и сливане на СУ „Христо Ботев“ и Първо основно училище „Георги Бакалов“ в едно училище. Очаква се също Общинският съвет да уреди безвъзмездното право на ползване на две читалища в селата Борово и Маджерито.

Мария Динева коментира, че по всяка вероятност предложението на общинския съветник Янко Янков за създаване на Постоянна комисия по контрол и управление на общинските дружества, заложено в дневния ред на предстоящата сесия, ще бъде отхвърлено. По думите й то не е срещнало подкрепа от ресорните комисии, в които е било разгледано. Комисията по законност е определила предложението като незаконосъобразно.

Други 7 точки от дневния ред на февруарската сесия са свързани с прекратяване на собственост, а 23 касаят предварително съгласие за изготвяне на ПУП за парцели.

Живко ИВАНОВ