Приватизацията на болницата в Раднево стартира с нова процедура и цена

665
. Болницата в Раднево вече се предлага за продан за 200 000 лв. Бъдещият приватизатор обаче трябва да поеме и всичките й задължения, надхвърлящи 1.8 млн. лв.

Задълженията на здравното заведение вече надхвърлят 1.8 млн. лв.

Общинските съветници на Раднево прекратиха досегашната процедура за приватизация на МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ в миньорския град и обявиха нова. Това се случи на извънредно заседание на ОбС вчера вечерта, след като единственият възможен участник в нея – сливенският бизнесмен Ибрям Алиев (собственик на болници в Сливен и Ямбол), е закупил документация, но е отказал да участва.

При първоначално обявена цена от 682 000 лв. за общинската болница, снощи е било решено тя да бъде намалена на 200 000 лв., но с условието бъдещият приватизатор да покрие всички задължения, надхвърлящи вече 1.8 млн. лв. За продан е обявен и „Медицински център 1 – Раднево“, като първоначалната му цена от 547 000 лв. се запазва. На извънредната сесия са присъствали 12 от всичките 17 съветници. Предложението е било прието с 9 гласа „за“, двама са били против, един – председателят на Общинския съвет д-р Румен Йовчев, не е гласувал.

По неофициална информация кандидат-приватизаторът Ибрям Алиев се е отказал от участие в процедурата, след като разбрал, че от капитала на МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ са извадени 22 декара дворна площ на здравното заведение. Общински съветници от Раднево обаче съобщиха, че това се е случило преди повече от година и въпросният терен – общинска собственост, въобще не е бил включван в първата приватизационна процедура.

Медията ни припомня, че към приватизацията на МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ се тръгна след проточила се близо година сага с източването й от бившата управителка д-р Мая Узунова-Конова и нейни подчинени, срещу които има повдигнати обвинения за организирана престъпна група от началото на април 2020 година. Разследването е поверено на екип от Националната следствена служба, след неколкомесечен престой в ареста бившата управителка и „партньорите“ й бяха пуснати на свобода срещу парични гаранции. Към момента не е известно дали в съда има внесен обвинителен акт.

Но това, което знаят всички граждани на Раднево, е, че в болницата им, създадена през 1969 година, работят само три отделения и една клинична лаборатория.

Ако и след втората приватизационна процедура не се яви кандидат, предстои обявяването на МБАЛ „Димитър Чакмаков“ в несъстоятелност.

Случилото се с радневската болница очаквано стана обект на предизборни страсти и преди десетина дни лидерът на БСП Корнелия Нинова настоя пред служебното правителство приватизацията да бъде спряна. За съжаление обаче нито то, нито от „Позитано“ 20 могат да покрият задълженията на здравното заведение от над 1.8 млн. лв. Още по-малко да осигурят персонал, след като болшинството от бившия води съдебни дела за неизплатени работни заплати.

Йовка НИКОЛОВА