Премиерно вадят на Античния форум в Стара Загора „Парижката света Богородица“

187
Ескизи на Денис Иванов за костюмите на Есмералда и Квазимодо

Мюзикъл по световноизвестния роман на Виктор Юго „Парижката света Богородица“ под името „Есмералда“ ще покаже премиерно на 30 юни трупата на Държавна опера – Стара Загора. Постановката ще бъде на Античния форум на някогашната Августа Верея, който от няколко години е лятна сцена на най-старата извънстолична опера.

Музиката е на Рикардо Кочанте, меломаните припомнят, че мюзикълът бе представен за пръв път през 1998 година в Париж и спектакълът влезе в Книгата на Гинес. Зад диригентския пулт ще бъде маестро Владимир Бошнаков, а хореографията е на Марио Пиаца. Режисьор е Виолета Горчева, а сценографията и ескизите на 270-те костюма са на младия Денис Иванов, когото старозагорци ще видят в ролята на Фролло.

За работата си над проектите той лаконично коментира: „Костюмите са съвременни, без ангажираща конкретика в епохата и стила, просто някога през XX век. Изведени са на преден план характерите на персонажите и тяхната социална индивидуалност и специфика като колорит. Есмералда и Циганите са решени в огнени цветове, темпераментни, свободни и влюбени в любовта и свободата – все пак идват от Андалусия (Испания) – жълто, оранжево и керемидено. Бездомните са в сиви, пастелни тонове, мръсни, дрипави, показващи цялата нищета на скитащия просяк. Войската на Феб е в стилизирани шинели в черно с бели гарнитури и копчета, Проститутките – в ослепителна циклама“.

За пръв път публиката ще слуша ариите в превод на български, той е дело на поета Йордан Пеев, който споделя: „Повече от две години очаквах историята да оживее и ето че това ще се случи в най-скоро време… Всеки един, който носи в сърцето си любов, си струва да отдели от времето си на този шеметен мюзикъл, защото той ще направи сърцето му по-богато. Любовта дава най-силните криле, с които сърцето иска да лети.“.

В образа на зеленооката циганка Есмералда ще се превъплати Тереза Бракалова в партньорство с Михаела Филева, Марин Русинов, Николай Моцов, Борис Тасков и др. „Това произведение е химн на многообразието, изобличение срещу безразличието към страданията на хората, вик, в който се излагат страданията на онези, които се смятат за различни от общество, което е забравило самото значение на човечността, произведение, което говори за любов. Всъщност цялата творба говори за любовта, правото на любов и невъзможната любов“, коментира в аванс Марио Пиаца, който е във възторг от работата си с многонационалната балетна трупа на Силвия Томова, хора с хормайстор Младен Станев и солистите.

На 9 юли старозагорската трупа ще открие на фона на крепостта „Царевец“ Седмия международен летен сезон на оперните театри „Сцена на вековете 2022“ с култовия спектакъл „Сънят на Пилат“ по музиката на Стефан Димитров и хореографията на Василий Медведев. В спектакъла ще участват примабалерината Анелия Димитрова в ролята на Маргарита, португалецът Фредерико Пинто като Майстора, албанецът Фиорди Лоха като Пилат, испанката Клара Ферер, японецът Каито Такахаши и Джоузеф Пенялоса.

Петър ХРИСТОВ