Премиерата на „Стон или трагедията на Яворов“ ще е на обновения Летен театър в Стара Загора

643
Момент от репетицията на "Стон или трагедията на Яворов"

Спектакъла на най-новата музикална драма на композитора Любомир Денев „СТОН или ТРАГЕДИЯТА на ЯВОРОВ“ ще представи на сцената на Летния театър в парк „Аязмото“ Държавна опера – Стара Загора, на 29 май от 20 часа. Това е първото представление в обновения легендарен старозагорски театър на открито за тази година.

Тема на произведението е трагичната участ на един от най-обичаните поети на България Пейо Яворов и сложните отношения в любовния му триъгълник с Лора и Мина, довели до фатален край.

Именно в жанра на камерната опера, която със средствата на ярко вокално изпълнение в съчетание със затрогващата звучност на струнните инструменти дава големи възможности за разкриване на най-съкровените терзания на тези изстрадали души, авторите (либретистът Бойко Илиев и композиторът Любомир Денев) намират високия емоционален градус и преживяванията на героите, подходящи за претворяване на сцена.

В текста са преплетени документални фрагменти от следствените дела 2013-14 г. (поверени на говоряща роля – Съдията) с подбрани оригинални стихове на Яворов, претворени музикално в арии, дуети, ансамбли.

Интересен драматургически ход е вмъкването на дамски камерен хор, изпълняващ ролята на Ангелите – контрастиращ коментар в традицията на древногръцките трагедии.

Композиторът поверява главната роля – на Пейо, на баритонов глас, Лора е мецосопран, Мина – сопран, инструменталният съпровод е оркестриран за пиано и струнен оркестър.

„Държавна опера – Стара Загора, е единствената у нас, която развива камерната опера“ – припомни на пресконференция днес Огнян Драганов, директор на операта и режисьор на „Стон или трагедията на Яворов“. Той каза още, че творчеството на Яворов е огромна разтворена книга и че е предизвикан от душевния катарзис, което то предизвиква. „Основен акцент в тази камерна опера е именно творчеството на Яворов, което е на ръба на реалното и нереалното. В операта има вплетени и стихове от Мина, и писма на Лора, любимите жени на поета. Камерната опера е преживяване – тя е съчетание на театър и музика. Тук показваме различното отношение към любовта.“

Участниците в брифинга

Композиторът Любомир Денев е бил впечатлен от театралната пиеса „Часът на синята мъгла“ и е поискал от режисьора Бойко Илиев да я трансформира в либрето за опера. „Аз смятам, че съвременната опера трябва да бъде силно театрална. Работих по либретото на Бойко Илиев, променях диалози в мерена реч. Наричам „Стон или трагедията на Яворов“ музикална драма. В нея има много актьорско пеене, речитативи, съвременен начин на звукоизвличане. Артистите, с които работим, са изключително податливи и много талантливи. Произведението е 90 минути, в 6 картини и епилог, тече като едноактна опера. Изключително съм впечатлен, че Старозагорска опера се интересува от съвременно творчество“ – каза още на пресконференцията Любомир Денев.

Либретото е на Бойко Илиев, сценографията е на Денис Иванов, хормайстор е Младен Станев.

В двата състава участват: солистите Иван Кабамитов – в ролята на Пейо Яворов, Тереза Бракалова, Мериам Шамс (Лора), Яница Нешева, Анастасия Алтухова (Мина), Игнат Желев (Съдия), камерен дамски хор, струнен камерен оркестър на Държавна опера – Стара Загора, Мирослав Георгиев – пиано.

Спектакъла ще дирижира самият композитор Любомир Денев.

Операта ще бъде изпълнена в Чирпан, в къщата-музей „П. К. Яворов“ на 31 май, а в столицата – на 2 юни в театър „Азарян“ в НДК, в рамките на ММФ „Софийски музикални седмици“.

Елена ДЮЛГЕРОВА