Президентът с цитат от Гьоте: Няма нищо по-страшно от активната глупост

41

Томислав Дончев го контрира също с цитат от Гьоте

Президентът Румен Радев отговори задочно на думите на премиера Борисов от миналата седмица, който критикува държавния глава, че призовава за смекчаване на мерките срещу борбата с коронавируса. Тогава министър-председателят предложи Радев да наложи вето, ако иска да „уморят народа“.

„Първо премиерът трябва да се запознае със законите и Конституцията – на решения на парламента президентът не може да налага вето, те се обнародват директно. Гьоте го е казал най-добре: „няма нищо по-страшно от активната глупост“ – коментира президентът и обвинението на министър-председателя, че ходи да говори след него като „дърта свекърва“, предаде dariknews.

Радев посочи, че още март месец е дарил цялата си заплата. Думите му бяха по повод призива на депутатите и той да се откаже от заплатата си, след като вчера законотворците гласуваха да не получават възнаграждения.

„За разлика от депутатите и министрите, които възнамеряват да си дарят заплатите към края на извънредното положение, аз го направих в началото. Преди половин месец аз си дарих цялата заплата за възрастните хора на община Видин. За мен дарението има смисъл, когато е навреме и когато е далеч от камерите, другото е суета и популизъм. Уважаеми народни представители, за мен дарението е личен акт, но ако много държите да се равнявате по президента, има лесно решение – кръгом и бегом към месец март. Сега съберете и мартенските заплати, кактого направих аз“, каза той.

„Съпругата ми е дарила 10 хил. лева за храна на възрастни хора, има инициативи. Когато моята съпруга обикаляше трънските села да носи храна, когато на 1 март носи мартеници, вие къде бяхте? Не е въпрос да правиш дарителство, когато е модерно и ще те дадат камери. Не е само да изръсиш пари, а да влезеш в къщите на тези самотни хора, да поговориш с тях“, допълни Румен Радев.

Държавният глава посочи още, че трябва да има ясна стратегия как възможно най-бързо ще излезем от това състояние, защото вирус ще има и след 13 май.

„Част от моите предложения се изпълняват, част още не. Виждате, че властите вървят по моите стъпки, които аз казвам да се направят. Това почва и като процеси в други държави. Вижте какво става в Австрия, Германия, Дания, Норвегия“, каза Радев.

„Трябва да се помисли не само за физическото, но и за психическото здраве на нацията. Хората, които взимат тези решения са сити хора. Но има вече много българи, които гладуват. Трябва да се вземат мерки да няма гладни хора, защото гладният човек ще излезе на улицата“, заключи президентът.

Томислав Дончев също с цитат от Гьоте:
Когато двама се карат, виновен е по-умният

„Както е казал Гьоте: Колко много се заблуждават хората, когато си мислят, че това, което са научили, са го разбрали“. С този цитат вицепремиерът Томислав Дончев отговори на президента Радев по време на брифинг в Министерския съвет.

„Моля, да не се бърка раздаването на мартеници със сложната логистична задача по осигуряването на болниците и здравните служби с необходимото оборудване и предпазни средства. Тази задача се изпълнява“, обърна се Дончев към президента.

„Доколкото си спомням от скромния ми опит във въоръжените сили, армейските команди: кръгом, бегом, марш и т.н, се изпълняваха от по-висшите към по-нисшите чинове, с цел да се извършват механични движения без да осъзнават смисъла им. Не мисля, че в тази ситуация подобен режим е приложим. Първо: тук няма новобранци. Второ: не сме на занятия по стрелкова подготовка. Трето: и да бяхме, не е ясно коя команда трябва да изпълняваме – тази от 3 март или тази за сваляне на каринтинните мероприятия отпреди седмица. Всичко това ми прилича на един жанр от въоръжените сили, където някой с цел да унижи другия, му подава командата: шашкай се в различни посоки. Тези, които са били на служба могат да си я спомнят“, продължи Томислав Дончев по адрес на президента.

„Единственият персонален призив, който ще отправя към президента, е да следва собствената си препоръка – нека всички да се смирим и да си гледаме работата“, призова Дончев държавния глава.

„И понеже взехме да цитираме класици, можем да завършим с Гьоте: Когато двама се карат, виновен е по-умният. Най-ценното в тази ситуация – Разделяй и владей е мъдро правило, но обединявай и направлявай е по-добро“, заключи вицепремиерът.