Президентът след връщането на мандата: Кризата в енергетиката е най-тежкото наследство на това правителство

786

Нинова пък обвини Радев, че е част от групата, която свали действащия кабинет

Заедно с неизпълнения мандат за съставяне на правителство, управляващата коалиция завещава на служебния кабинет хаос в енергетиката. Това заяви президентът Румен Радев след като „БСП за България“ върна на държавния глава неизпълнен третия и последен мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящето 47-мо Народно събрание.

„Кризата в енергетиката, която може да прерасне в колапс на икономиката и на социалните системи, е най-тежкото наследство на това правителство“, обяви Радев след като получи празната папка от председателя на парламентарната група на БСП Георги Свиленски.

Президентът пожела на „всички политици, които милеят за България“, успех на предстоящите парламентарни избори. Но не намекна за кога смята да ги насрочи.

БСП дори не отговори на поканата на Радев да седнат. Всички начело с лидерката Корнелия Нинова стояха прави. И въпреки протокола Нинова веднага поиска думата от Радев след неговия апел всичко да приключва днес.

„Положихме всички усилия и искахме  удължаване на срока на работа на парламента, за да се избере председател на КЕВР.  Бяхме обвинени, че държим мандата още седмица, за да останем на власт. Имате ли намерение да удължите работата на НС, за да се реши този проблем? За 1 ден това не може да стане, вие ще дадете ли време“, Обърна се към президента Корнелия Нинова.

Още веднъж призовавам да стане до края на тази седмица, отсече обаче лаконично Радев.

С това кратката процедура на „Дондуков“ 2 приключи.

След срещата Корнелия Нинова направи коментар и пред медиите.

„Първо, президентът не е спрял да критикува това правителство от първия му ден, въпреки че той самият създаде основната партия в него – „Продължаваме Промяната“. Заедно с ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ не ни дадоха и дори 100 дни. Смятаме, че той е част от тази група, която свали действащото правителство“, каза Нинова.

„Второ, по отношение на критиката за енергетиката – БСП проявихме най-висока степен на отговорност. Още миналата седмица алармирах в парламента колко е тежък случаят с избора на председател на КЕВР. Никой не ми повярва. Последвапа упреци, агресия, сарказъм и обвинения, че държим мандата, за да стоим още една седмица в креслата си. Една седмица по-късно всички разбраха тежестта на въпроса. Така че не приемаме критиката на президента към БСП за това, че оставяме хаос. Препоръчваме му да обърне тази критика към ИТН, чийто министър на енергетиката те са излъчили. ИТН и Слави Трифонов са си излъчили министър на енергетиката, решенията в енергетиката се взимат от него“, допълни лидерът на БСП.

„Готвим се за избори и ние имаме с какво да влезем в тези избори. Няма да носим отговорност за работата на служебния кабинет, тъй като никой не се е обърнал официално към нас да дадем предложения за министри“, каза още Нинова.

Тя допуска, че държавният глава „ще вземе представители на социалистите“ зад гърба на БСП в служебния кабинет и уточни, че партията няма да носи отговорност за това.

В материала е използвана информация от dariknews и bTV.