Президентът Радев открадна позицията си за случилото се с руския патриарх от старозагорски депутат

906
Факсимиле от поста на Емил Христов, от което е видно, че позицията на президента Радев е дословно копирана от старозагорския депутат три дни по-късно

„ПОСРЕЩНАХ НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО ПАТРИАРХ КИРИЛ КАТО ДУХОВЕН ВОДАЧ, ТОЙ ИЗБРА ДА СИ ТРЪГНЕ КАТО ПОЛИТИК“. Това беше първото изречено от президента Румен Радев на 13 март, след като мълча десет дни за скандала по време на визитата на руския православен водач у нас.

Публичната реакция на Румен Радев спечели одобрение на болшинството от медиите, които разпространиха изречената му „крилата“ фраза без интерпретации.

Преглед в социалната мрежа обаче показа, че думите на президента са копирани едно към едно от поста на старозагорския депутат от ГЕРБ и зам.-председател на Народното събрание Емил Христов.

Във Фейсбук страницата още на 11 март (неделя) Емил Христов беше написал: „НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО КИРИЛ МОСКОВСКИ ДОЙДЕ В БЪЛГАРИЯ КАТО ПАТРИАРХ И СИ ТРЪГНА КАТО ПОЛИТИК“.

Същата позиция Христов изрази на следващия ден – 12 март, по ТВ „Стара Загора“.

А президентът Румен Радев повтори казаното от старозагорския депутат на 13 март и то като негова собствена позиция!?

Конкретният прецедент поставя един доста важен пред президентската институция въпрос – защо Радев мълча толкова дълго, а за случилото се на „Дондуков“ 2, по време на последната му среща с патриарх Кирил, българските медии научиха от сайта на Руската православна църква.

„Вмирисването“ на скандала едва ли е достойното поведение на български държавник, който използва за излизане от ситуацията – първо, позицията на Светия синод, който го похвали на 12 март, а след това – позицията на старозагорския депутат Емил Христов.

И някак си безпочвено звучат заявените подозрения на Радев, че става въпрос за политическа режисура, в която „патриарх Кирил е бил въвлечен“. Режисура със сигурност нямаше. Всичко го натвори наш държавен ръководител, изказвайки благодарности за Освобождението на България от турско робство към държавите Финландия, Румъния, Литва и т.н., а не към хората от тези националности, пролели кръвта си у нас, но пък които по онова време са били поданици на Русия, обявила война на Османската империя. Подмяната на историческите факти беше поводът за назидателната реч на руския патриарх към президента, а мълчанието от страна на Радев допълнително „наля масло в огъня“.

Който обаче след 10 дни се опита да извлече лаври от ситуацията!?

Йовка НИКОЛОВА