Президентът дава третият мандат на БСП на 5 май

188

На 5 май 2021 г., от 11.00 часа, на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от третата по численост парламентарната група в 45-ото Народно събрание – „БСП за България“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„На Национален съвет ще обсъдим ситуацията и ще вземем решение как да постъпим с третия мандат“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. „Днес в 15:30 ч. свиквам извънредно заседание на Изпълнителното бюро, което да вземе решение за дата и час на свикване на Националния ни съвет, където да обсъдим ситуацията и да вземем решение как да постъпим с третия мандат“, допълни Нинова, цитирана от dariknews.

Припомняме, че на 23 април ГЕРБ-СДС върна мандата за съставяне на правителство, след като стана ясно, че от коалицията няма да успеят да намерят подкрепа за предложения от тях проектокабинет.

На 28 април Радев връчи мандата на „Има такъв народ“, които го върнаха в същия ден с обяснение, че партията не желае влиза в безпринципна коалиция.

Ако и третата политическа сила не успее да събере подкрепа за правителство, ще стигнем до назначаване на служебен кабинет и насрочване на предсрочни парламентарни избори.

„Апелираме БСП да върнат веднага мандата“, коментира в кулоарите на парламента председателят на ПГ на ГЕРБ – СДС Десислава Атанасова.

„Право на президента на републиката е да избере коя ще е третата политическа сила, на която ще връчи мандата. Ние не оспорваме неговото право. Бих искала обаче да апелирам към БСП при взимането на решението дали ще правят някакви консултации, да върнат бързо мандата. Ясно е математически, че без ГЕРБ и „Има такъв народ“ не може да се състави правителство“, посочи Атанасова. Тя напомни, че от партията на Слави Трифонов са заявили, а и ГЕРБ има решение, че няма да участваме в управление с БСП.

„Мандатът трябва да се върне по най-бързия начин, за да се разпусне Народното събрание и да се обяви дата за предсрочни избори“, изтъкна Десислава Атанасова. Според нея в противен случай всеки ден в парламента е възможно да се приемат противоречиви и лобистки законопроекти.