Президентът връчва третия мандат на БСП. Нинова: Няма да съм кандидат за премиер

373

Президентът Румен Радев ще връчи третия проучвателен мандат на третата по численост парламентарна група в 46-ото Народно събрание „БСП за България“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Това ще стане утре в 9:30 часа, уточниха от „Дондуков 2“.

Малко след това лидерът на БСП Корнелия Нинова също обяви новината на брифинг в парламента.

„Напълно разбираме отговорността, която сега поемаме, на третия мандат като последна възможност. Изправени сме пред сериозни изпитания като държава и като народ“, заяви тя, цитирана от dir.bg.

„Ще проявим разум и диалогичност към другите партии на протеста. Ще поканим „Изправи се БГ! Ние идваме!“, „Демократична България“ и „Има такъв народ“ на разговори. Ще подходим обаче различно от първия мандатоносител. Няма да поставяме условия, няма да поставяме предварително определени кандидатури за министър-председател и министри. Искаме това решение да бъде взето заедно“, уточни Нинова.

Тя обяви, че няма да се кандидатира за министър-председател, както предложи депутат от левицата.

И подчерта, че с „Има такъв народ“ са постигнали най-висок консенсус.“Разчитам на тях, на разум, на обективна оценка дали има нужда от редовно правителство“, каза Нинова.

От партията на Слави Трифонов обаче вече категорично заявиха няколко пъти, че няма да участват в нови преговори и да подкрепят кабинет, след като не получиха подкрепа за предложения от тях. Ще видим какво ще стане на изборите, заявиха от формацията.

Дали те ще се окажат по-успешни за тях обаче е съмнително, ако се съди по данните от последното социологическо проучване на „Маркет линкс“, според което партията пада до трета политическа сила, като ГЕРБ отново водят, след като обявиха свое проектоправителство и веднага върнаха мандата, а „Демократична България“ са втори.