Представят „Аида“ на стадион „Берое“ 5 години по-късно

314
Пет години след премиерата на "Аида" на стадиона в Стара Загора в ролята на Радамес ще бъде италианската звезда Дарио Ди Виетри (вляво), а в образа на Амнерис ще е Даниела Дякова

Над 250 души ще се включат в реализацията на спектакъла. Тенор от Италия ще замени Камен Чанев в ролята на Радамес

Бляскаво завръщане пет години по-късно на сцената насред игралното поле на стадион „Берое“ за Вердиевия шедьовър „Аида“ подготвя трупата на Държавна опера – Стара Загора. Спектакълът ще бъде на 10 юли, като този път на мястото на починалия от COVID-19 миналата година Камен Чанев в ролята на Радамес ще бъде добре познатият на старозагорските меломани италиански тенор Дарио Ди Виетри, съобщи директорът Огнян Драганов, който е режисьор. Той припомня, че Ди Виетри е сред най-талантливите ученици на Павароти, Катя Ричарели и Бруна Балиони, последното му засега излизане в тази роля е било през май в египетската столица Кайро.

През годините е реализирал престижни гостувания на сцените на Миланската Скала, Римската опера, Арена ди Верона, Сан Карло в Неапол, Фестивала „Пучини“ в Торе дел Лаго, Гръцката национална опера, Полската национална опера, Операта в Дубай, Центъра за изкуства в Сеул – Южна Корея. Италианският гост ще си партнира на огромната сцена с мецосопраното Даниела Дякова (Амнерис), а партиите на Аида ще изпълнява Елена Баръмова.

Над 250 души ще се включат за реализацията на спектакъла: оркестър, хор с хормайстор Младен Станев, балетът под ръководството на Силвия Томова, представители на прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“, детско-юношеска школа за опера и балет към трупата. Диригент ще бъде проф. Ивайло Кринчев, а сценографията е на художниците Венцислав Петров и Иван Господинов. Костюмите, по проектите на италианеца Салваторе Русо, ще бъдат адаптирани от Теодора Джамбазова.

С постановката на „Аида“ ще стартира оперното лято в Града на липите, за 16 юли на Античния форум е планирана „Тоска“ с участието на сърбина Желко Лукич в образа на Скарпия, който пристига за пръв път у нас по покана на Огнян Драганов. С този спектакъл ще бъде почетена 30-годишната творческа дейност на Цветелина Василева, която ще изпълнява партиите на Тоска.

Христо ХРИСТОВ