Представиха в луксозен том 32-ма заслужили старозагорци

240
Вторият том от поредицата "Стара Загора: 100 портрета" бе представен в една от залите на Регионалния исторически музей

Документални разкази за живота и дейността на 32 личности, родени или израсли в Стара Загора в края на ХХ и началото на ХХI век, бяха публикувани по инициатива на община Стара Загора и с активното участие на дузина журналисти от Града на липите в навечерието на новата 2022 година. Втората част от тритомника „Стара Загора: 100 портрета“ e по идея на кмета Живко Тодоров, който е написал в предговора на луксозното издание: „Вие винаги ще бъдете гражданин на нашата достолепна Стара Загора. Благодаря Ви, че каквото и да правите, където и да сте, носите нашия любим град в сърцето си! Благодаря Ви за дарбата, за труда, за направеното, за примера!“

Сред „изповядалите“ се в този том от документалната поредица личат имената на акад. Александър Петров, почетен председател на Съюза на физиците в България, виртуоза на китарата, музиканта Ангел Демирев, физика д-р Антон Димитров, технически координатор на проекта CMS RPC в ЦЕРН, Швейцария, актрисата и писател Белла Цонева, хормайстора Богдана Попова, скулптора проф. Валентин Старчев…

Към тях са се присъединили историкът Величка Койчева, диригентът Веселин Ненов, поетесата и писател Виолета Бончева, актрисата Диана Найденова, художникът и галерист Димо Генов, оперната певица Евдокия Здравкова-Хорозова, директорът на музей „Литературна Стара Загора“ Иван Матев и актрисата Койна Русева.

Допълнителни щрихи към богатия културен живот дават фолклористът-академик Крум Георгиев, създателят на Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“ Райчо Гънчев, актьорът Христофор Недков, примабалерината и балетен педагог акад. Красимира Колдамова, Галина Боцманова, Десислава Стефанова, Зоя Майналовска, Иван Кирков, проф. Иван Станков, Ириела Маринова, кинорежисьорът Магдалена Ралчева, Мария Бончева, Мария Донева, Мария Узунова, поетесата Мая Дългъчева, Симеон Симеонов, Соня Рачева и Стойчо Маджарски.

В разказите на поканените за участие има напрежение, премеждия, приключения, борба, разочарования, победи, надежда. Има стотици кръстопътища и хоризонти на сплетени събития и характери, на талант и труд, на ценности и цели, на мечти и воля, коментира редакторът и съставител Петър Драгиев, който вече работи по третата част от поредицата. Двата тома от „Стара Загора: 100 портрета“ са предоставени на всички читалищни библиотеки от община Стара Загора, както и в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

Xристо ХРИСТОВ