Представители на Световната банка са в Стара Загора за екологичен семинар

196
Ресорният зам.-кмет Йордан Николов с представители на Световната банка

Двудневен семинар събира в Стара Загора специалисти в областта на екологията от над 10 общини у нас, които да обсъдят прилагането на Националната програма за подобряване качеството на въздуха 2018-2024 в своите райони. Инициативата е част от споразумение за предоставяне на консултантски услуги между Министерството на околната среда и водите и Световната банка.

През първия ден работният семинар включва лекции и презентации от членове на екипа на Световната банка – Ръсел Фрост, Джон Мърлис, Еолина Милова, д-р Алекс Симидчиев, Васил Златев и Валери Петков.

Участници в регионалния семинар

Експерти в областта на екологията ще обсъдят още и разработения сборник с материали и инструменти, които имат за цел да бъдат практически полезни. Фокус е поставен и върху подпомагане на общините за разработване на добри проектни предложения. Специалисти от старозагорската общинска дирекция „Транспорт, чистота и екология“ ще бъдат част от семинара и в двата му дни.

„Радвам се, че избрахте Стара Загора за провеждането на регионалния семинар, защото нашият град преди 10 години бе сочен с пръст като един от тези с влошено качество на въздуха, а към днешна дата сме давани за пример и имаме добри показатели благодарение на съвместната ни работа с държавата и Европейския съюз – общите ни усилия имат положителни резултати“, заяви при откриването на семинара ресорният зам.-кмет на общината Йордан Николов. Той подчерта, че Община Стара Загора продължава да надгражда и да търси още възможности, и даде подробности по изпълняваната в момента схема за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво с алтернативни такива – на газ и пелети.

(СН)