Председателят на транспортната комисия в НС: Текстовете в пакета „Мобилност“ са спорни и има откровени безумия. Ще продължим битката

173

„Новините, които дойдоха от Брюксел“ по линия на пакета „Мобилност“, са неприятни.“ Това бе първият коментар на председателя на Парламентарната комисия по транспорт Халил Летифов пред медията ни по повод очертаващото се приемане на текстовете, засягащи транспортния бранш в Европа. В сряда вечерта в сърцето на ЕС бе постигнато споразумение по пакета „Мобилност“ между ЕК, ЕП и Съвета на ЕС. Част от текстовете въвеждат задължението водачите на тежкотоварни камиони да могат да спят не повече от 45 часа в кабините, а през останалото време – в хотел, който ще бъде заплащан от работодателя. Освен това шофьорите ще трябва да се прибират на всеки 4 седмици до държавата, в която е регистриран ТИР-ът. Камионите пък трябва да бъдат прибирани до страната, в която е регистрирана фирмата поне веднъж на 8 седмици. „Текстовете са спорни и има откровени безумия, които противоречат на основите на ЕС, а именно свободното движение на хора, стоки и капитали“, коментира Летифов. Старозагорският депутат от ДПС се пошегува с европейските законотворци, подчертавайки, че в този си вид пакетът „Мобилност“ повдига въпроса за социалните права и потребности на един камион. Съвсем не на майтап обаче Халил Летифов заяви, че текстовете са дискриминационни и протекционистки. По думите му те отразяват до голяма степен политиката на двете скорости в Съюза и са в силен ущърб по отношение на страните-членки в периферията – България, Гърция, Румъния и Литва, Латвия и Естония. „Представете си как необосновано ние връщаме на празен ход една машина от Мадрид или Лисабон до София и Бургас. Това е действие без всякаква логика“, категоричен бе депутатът, който заедно с други наши политици в началото на 2019 г. се включи в големия протест на българския транспортен бранш в Брюксел. Интересен момент е, че намерението на ръководните фактори в ЕС да връщат на всяка осма седмица празни камиони към държавите, в които са регистрирани собствениците им, влиза в остро противоречие със зелената екологична вълна, обзела Европа и в частност ЕК и ЕП. В тази връзка председателят на транспортната комисия в Народното събрание припомни, че около 6-7 хил. камиона са достатъчни да задоволят целогодишно икономиката на страната. В България обаче има регистрирани близо 60 хил. ТИР-а. „В това число трябва да прибавим и камионите от останалите страни в периферията, за да си представим какъв поток от тежкотоварни автомобили ще залее пътищата на ЕС. С това ще донесем вредни емисии, натоварен трафик и опасност от пътни инциденти“, отбеляза Халил Летифов.

Камионите и микробусите трябва да бъдат оборудвани и с т.нар. „умни тахографи“, които да отчитат международните операции. Това предвиждат още мерките, заложени в пакета „Мобилност“. За тежкотоварните превозни средства за тази стъпка се дава 5 години толеранс, докато за микробусите периодът е с година повече.

Новините от Брюксел бяха приети на нож от транспортния бранш у нас, откъдето вече бе дадена заявка за незабавни стачни действия. „Разбирам справедливото недоволство на нашия сектор, който представлява 17% от икономиката на страната. Говорим за над 100 000 семейства у нас, които живеят благодарение на логистиката. Трябва да подчертаем, че все още пакетът не е приет. От тук нататък е нужно да засилим дипломатическата и политическа комуникация, за да смекчим до максимум новите препятствия. Ако този ход не даде резултат, тогава текстовете трябва да бъдат обжалвани пред Съда на ЕС. Едно е ясно, битката продължава“, заяви Халил Летифов.

Живко ИВАНОВ