Предприятията в Казанлък отчитат приходи от над 1.8 млрд. лeва

295
Служебният министър на икономиката по време на посещението си в Казанлък по покана на кмета Галина Стоянова

Това стана ясно днес при посещението на министъра на икономиката в Града на розите

Предприятията в Казанлък отчитат приходи от над 1.8 млрд. лв. през изминалата 2022 г. Това стана ясно по време на среща на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов с представители на бизнеса от региона, организирана от кмета на община Казанлък Галина Стоянова.

Над 742 млн. лева са реализираните инвестиции в община Казанлък. Производствените компании, които са най-силният сектор в общината, допринасят за 63% от добавената стойност за местната икономика, а в тях работят почти 70% от заетите, беше отчетено още по време на срещата.

„За голяма част от хората Казанлък е познат като Долината на розите, но потенциалът на общината далеч не се изчерпва само с това. В последните години сме свидетели на ускореното развитие на този район в индустриално отношение, което се потвърждава и от стабилния ръст на икономическите показатели“, подчерта министър Никола Стоянов. По думите му за него е било важно да обсъди основните предизвикателства и проблеми, които срещат компаниите от региона. Както и възможностите за осигуряване на нови инвестиции.

В тази връзка управителят на Индустриална зона – Казанлък, Светослав Колев сподели идеите си за нейното ползване с основна насоченост високи технологии: „Искаме да предлагаме готова земя, обособена териториално за реализация на съответното инвестиционно намерение“, поясни Светослав Колев и помоли за съдействие от служебния икономически министър. „Много сме упорити, една общност сме. Индустриалната зона ще бъде рентабилна. Младите семейства продължават да се връщат и трябва да дадем алтернатива“, отбеляза кметът на Казанлък.

Министър Стоянов посети и терените, на които се планира изграждането на нова индустриална зона в Казанлък. „Само по Плана за възстановяване и устойчивост са предвидени над 200 млн. лв. за изграждане на индустриални зони и това е още един инструмент, който можете да използвате“, обясни Никола Стоянов. Той насърчи Общината да подаде документи за вписването на зоната в Регистъра на индустриалните паркове, което би дало предимство при подготовка на бъдещи проекти.

Тъй като в Казанлък са концентрирани около 90% от мощностите в подотрасъл „Хидравлика и пневматика“ на страната, по време на своето посещение в Града на розите министър Стоянов се запозна и с производствения процес в едно от най-големите предприятия от този сектор за региона – „М+С Хидравлик“ АД, в което работят над 1350 души, а голяма част от продукцията е експортно ориентирана и се дистрибутира в цял свят.

В края на срещата той получи покана от кмета Галина Стоянова да гостува отново в града по време на Празника на розата.

(СН)