Предвиждат повече средства за кукерските състави в местния бюджет на Павел баня

199
Срещата на кмета на Павел баня Иса Бесоолу с представители на кукерските състави в общината

Традициите трябва да се съхранят, категоричен е кметът Иса Бесоолу

Възможностите за залагане на повече средства в общинския бюджет на Павел баня, които местният парламент да гласува, са обсъдили по време на среща в събота кметът Иса Бесоолу с представителите на кукерските състави в общината.

„Традициите трябва да се съхраняват, да се предават от големи на малки. Зная, че за поддръжката на кукерските костюми са нужни не малко средства, за участията на кукерите в различни фестивали – също. Самите ние в общината имаме традиция – Фестивалът на маскарадните игри „Старци в Турия“. Затова като Община трябва да подкрепяме и подпомагаме съхраняването на традициите“, коментира Иса Бесоолу и изрази съжаление, че заради ковид пандемията миналата година фестивалът не се състоя.

Маскарадните игри се провеждат всяка година през месец март на площада в павелбанското село Турия в рамките на традиционните „Чудомирови празници“ и са своеобразен завършек на сезона на маскарадните игри в цялата страна.

Фестивалът има за цел да покаже културното наследство, свързано с кукерските игри в бита на българина, да помогне за съхранението и предаването им от поколение на поколение.

Тази година Община Павел баня възнамерява да проведе маскарадните игри, но предвид динамичната ковид обстановка в страната решението не е окончателно.

(СН)