Пращат втори българин, служител на колцентър, на съд в Германия

1278
Бившият служител на столичен колцентър Н. А., който предстои да бъде екстрадиран в Германия, е обвиняем за нанесени щети от 1.7 млн. лв. Снимка: Апелативен съд - Пловдив

Втори български гражданин, 25-годишният Н. А., ще бъде екстрадиран във ФРГ по силата на европейска заповед за задържане с цел провеждане на наказателно производство в Районния съд на град Бамберг.

Решението за екстрадацията е на Пловдивския апелативен съд, който е потвърдил решението на старозагорските магистрати от края на месец януари.

Според посоченото в заповедта младият българин, който е бил задържан в Стара Загора през януари т.г., от април 2020 г. до юли 2021 г. е работил в столичен колцентър за търговска платформа. Според немските разследващи органи Н. А. е правел неверни твърдения по телефон и електронна поща, като по този начин е подвеждал клиенти в Лайпциг, Берлин и други населени места в Германия, като ги е убеждавал да инвестират големи суми в различни финансови инструменти. Депозираните клиентски средства незабавно били разпределяни в сложна мрежа за пране на пари, разположена в цяла Европа. Немските власти твърдят, че Н. А. причинил щета на 40 пострадали лица, която е на обща стойност 1 700 000 евро.

Апелативните съдии не приеха твърденията, направени в протеста на Окръжна прокуратура – Стара Загора, и жалбата на исканото лице, че в европейската заповед за арест не е описано точно повдигнатото обвинение и следва да се откаже изпълнението й. Прокурорът от Апелативна прокуратура – Пловдив, заяви, че не поддържа протеста, а решението на Окръжния съд в Стара Загора за предаване на лицето следва да се потвърди.

От властите в Германия са получени писмени гаранции, че след изслушване на исканото лице то ще бъде върнато в България на наш граничен пункт за изтърпяване на наложеното наказание, ако бъде признато за виновно по повдигнатото обвинение.

Съдът прие, че макар дейността да е частично осъществена на територията на страната ни, във ФРГ вече е образувано и се води наказателно производство за престъпления срещу немски граждани, които са довършени в Германия. В заповедта изрично е посочено, че измамите са осъществявани посредством отдалечен достъп между извършителя и пострадалите, които са изключително и само граждани на Германия, в която държава са настъпили и вредите за тях.

Спрямо Н. А. е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ до приключване процедурата му по предаване.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Това е втори български гражданин, който Апелативен съд – Пловдив, предава въз основа на европейска заповед за арест, издадена от Районен съд – Бамберг, с идентично обвинение. През октомври миналата година на германските съдебни власти беше предаден Иван Тилев.

Според запознати броят на българите, работили за аналогични колцентрове, които немското правораздаване ще поиска да екстрадираме, ще расте лавинообразно, макар младежите да са работели на трудови договори и са били на ниски позиции в платформата.

Христо ХРИСТОВ