Празник на черешата за поредна година очаква гости в Кирилово

270

В Яворово ще празнуват „С мирис на теменуги“

За десети път в старозагорското село Кирилово канят на Празник на черешата. Юбилейното издание на тържеството ще бъде на 10 юни – събота. Официалното откриване е предвидено за 17:30 часа, но пъстрата програма започва още в 16:00 часа с игри и забавления за децата с аниматори. Традиционният конкурс за най-атрактивна рисунка ще бъде представен в 17:00 часа. Площадът на селото ще стане сцена за богата музикална програма, в която ще се включи и дуетът на Донка и Тодор Кожухарови.

Организатори на емблематичния черешов празник за поредна година са Народно читалище „Изгрев – 1921“ и кметството на село Кирилово, с подкрепата на Община Стара Загора.

Също на 10 юни в старозагорското село Яворово ще се проведе шестото издание на Националния фолклорен събор „С мирис на теменуги“. Откриването е предвидено за 9:00 часа, а празничната програма ще стартира с Ансамбъл „Загорче“. В читалищния салон ще се надпяват и надиграват състави от цялата страна.

Организатори на станалото вече традиция събитие са НЧ „Ахинора – 2006“, кметството в село Яворово и Община Стара Загора. Фестивалът има конкурсен характер и е без такса за участие, а победителите ще бъдат обявени в понеделник – 12 юни.

До 31 май малки и големи майстори на гоблени имаха възможност да изпратят свои произведения, включващи флорални мотиви, за да участват в съпътстващата програма. Освен това за любителите на словото от 7 до 18 години има конкурс за детско есе или стихотворение, посветени на цветята и природата.

Основните цели на събора са утвърждаване на фолклорното песенно богатство в съвременния живот, предоставяне възможност за изява на самодейни колективи от страната и чужбина, както и събиране и популяризиране на народни песни, танци и обичаи, посветени на цветята и българската природа.

(СН)