Празникът на розата и минералната вода в Павел баня започва с изложба и представяне на краеведски труд

223

С откриване на изложба и представяне на книга започва тазгодишният Празник на розата и минералната вода в Павел баня. В първия ден от новата седмица – понеделник, 5 юни, в 17:30 часа в центъра на града ще бъде открита постоянната изложба „Павел баня – национален балнеолечебен център“, а в 18:00 часа в зала „Младост“ при НЧ „Напред-1903“ Мариана Бечева ще представи дългогодишния труд „За Тъжа. Туй, дето не се запише днес, утре се забравя“ с автор Тодор Бечев, на който труд тя е съставител.

Книгата съдържа записки и събрани спомени на Тодор Бечев – родственик на авторката, които кореспондират с исторически факти за Тъжа и региона, разказват за характерните особености на носиите, песните и обредите. В книгата са поместени различни вярвания, суеверия, приказки, пословици и поговорки, присъщи на местните жители. Художник на корицата е Цветелина Димитрова от София. Издаването на „За Тъжа. Туй, дето не се запише днес, утре се забравя“ се осъществява с помощта на Община Павел баня по предложение на кмета Иса Бесоолу и ще бъде подарена на читалищата в региона.

Във втората вечер от Празника на розата и минералната вода. (на 6 юни в 19:30 часа) на сцената на площад „Освобождение“ ще се качи вокално трио „Dеjа vu“ от Бургас. Същия ден от 11:00 часа в парка на Павел баня ще има творческа работилница за деца.

(СН)