Правителството подкрепи болница „Шейново“, а старозагорската?

2779
УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович"

На днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов изказа подкрепа от името на правителство към столичната болница „Шейново“ във връзка със случая на агресия спрямо медик и настоя да се търси общо решение срещу насилието.

Разбира се, едва ли има някой българин, който да остане равнодушен към проявеното безсмислено насилие над лекар, но това е само един от проблемите в родното здравеопазване. Има други, които не търпят отлагане и конкретен случай за това е старозагорската университетска болница УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, която от няколко дни е с блокирани банкови сметки от EVN заради натрупани дългове за ел.енергия в размер на 3.2 млн. лв.

За случая с УМБАЛ „Киркович“ се разшумя в понеделник, когато от EVN България Електроснабдяване разпратиха писма до местните институции и прессъобщения до медиите, че са пристъпили към принудително събиране на милионите задължения от старозагорската болница. От компанията уточниха, че здравното заведение е натрупало дълговете си за ел.енергия от 2013 г., а запорът на банковите му сметки е последица от пет влезли в сила съдебни решения. От EVN дори анонсираха,че УМБАЛ „Киркович“ е най-големият им длъжник и „представлява сериозен риск за финансовата стабилност на компанията и за възможността и да обслужва качествено 1.5 милиона клиенти в Югоизточна България“.

Проверката на медията ни установи, че през 2013 и 2014 г. болницата не е плащала въобще консумираната ел.енергия. Настоящото ръководство е започнало частично покриване на натрупаните дългове, но според ЕVN обаче, тези „спорадично“ изплащани суми не били достатъчни да покрият дори и текущите задължения за доставена ел.енергия.

С блокирани банкови сметки де факто най-голямата в Старозагорска област болница, която обслужва населението на цяла Централна България, няма никаква възможност да извършва текущи плащания, в това число да изплати и месечните трудови възнаграждения на медиците си.

Още в понеделник областният управител Гергана Микова е настояла пред Министерството на финансите да бъде отпуснат краткосррочен заем, но до днес от финансовата институция нямаше никакъв хабер. Засега от EVN са решили да не дърпат шалтера на стратегическото лечебно заведение, каквато е практиката им спрямо другите длъжници, но не е ясно докога. Де юре няма никаква пречка частното Енерго всеки един момент да остави болницата без ток. Към тази нерадостна перспектива се добавя и напрежение сред персонала, което неминуемо ще ескалира около датите за заплати, ако преждевременно от МЗ и МФ не намерят общо решение за проблема. Решение, което не търпи отлагане във времето.

А що се отнася до насилието, то и в Стара Загора има бити медици. И то не един.

Йовка НИКОЛОВА