ПП и ДБ дадоха на Конституционния съд промените в Изборния кодекс

177

Това е стъпка към засилване на нашето партньорство, заяви старозагорският депутат от ДБ Атанас Славов. Никола Минчев се усъмни, че ще има резултат преди парламентарните избори

„Продължаваме Промяната“ (ПП) и „Демократична България“ (ДБ) внесоха в Конституционния съд искане за обявяване на противоконституционни текстове от Изборния кодекс, приети в началото на декември 2022 г., предаде dir.bg.

На въпрос дали това е стъпка към обединение на двете партии, първа предизборна коалиционна проява, Атанас Славов от ДБ отговори: „заедно работихме по искането до КС, работим заедно последната една година, това е стъпка към засилване на нашето партньорство“.

Жалбата до КС е подписана от около 70 народни представители. Заместник-председателят на Народното събрание и депутат от ПП Никола Минчев обясни, че се оспорва пред Конституционния съд въвеждането на избор пред част от гражданите как да гласуват – с хартиена бюлетина или с въведената „бюлетина, отпечатана на машина“. Той обясни, че този избор стои само пред част от избирателите, за друга, тези в секциите с под 300 избиратели, те нямат право на избор. „Това е неравнопоставено третиране на българските граждани“, добави Минчев.

Втората тема, в искането на депутатите до КС, е „превръщането на машинното гласуване в отпечатване на бюлетини“, посочи Никола Минчев. Според него, това, което мнозинството е направило е обезсмислило машинното гласуване и то не отговаря на обичайните стандарти за такова.

Народните представители искат произнасяне на конституционните съдии и по начина на приемане на промените в Изборния кодекс. „Промените, които бяха приети на първо четене са много по-малки по обхват, отколкото това, което в крайна сметка се прие. Това, което беше направено, тоталното прекрояване на Изборния кодекс между първо и второ четене, това са на практика промени, минали само един път през пленарна зала.“, заяви Никола Минчев.

Той посочи още, че се съмнява КС да се произнесе преди предстоящите парламентарни избори през април.