По 30-50 случая на Африканска чума по свинете се регистрират ежедневно в страната

189
Участници в заседанието на епизоотичната комисия, председателствано от областния управител Гергана Микова

Всички проби от свинекоплексите в Старозагорска област засега са отрицателни

В страната ежедневно се регистрират около 30-50 случая на Африканска чума по свинете. Те са предимно по диви свине. В Старозагорска област през последната седмица са обявени положителни проби от диви свине в селата Оряховица и Колена, в Мъглиж и в Казанлъшко. Това е съобщил директорът на ОДБХ в Стара Загора д-р Дамян Миков на проведеното в четвъртък заседание на Областната епизоотична комисия.

Добрата новина към момента е, че всички взети проби от свинекомплексите в Старозагорска област са отрицателни. Д-р Миков е уточнил, че проби се взимат и от кланиците, и от превозните средства, извозващи промишлено отглеждани животни, а Агенцията по безопасност на храните осъществява постоянен ежедневен контрол за мерките за биосигурност в свиневъдните ферми.

„Отговорността е в ръцете на собствениците на фермите. Необходимо е абсолютно спазване на мерките за сигурност, защото човешкият фактор е водещ в разпространението на болестта. В Старозагорска област, благодарение на добрата работа и отличното взаимодействие между институциите, успяхме да намалим максимално популацията на домашни свине, но напоследък имаме сигнали за повторно заселване с прасета в задни дворове. Ще продължим с проверките и в тази посока“ заявил още директорът на ОДБХ.

По информация на Ловно-рибарския съюз – Стара Загора, до момента в областта са отстреляни 1 820 диви прасета. Срокът за групов лов на диви свине е удължен със заповед до края на месец януари. Това също е една от предвидените мерки за ограничаване на разпространението на Африканската чума по свинете.

(СН)