По-висок резултат от матурите отчитат от РУО – Стара Загора

56

8 са пълните шестици по БЕЛ, а двойките – 178

Средният успех от проведения Държавен зрелостен изпит (ДЗИ) по Български език и литература (БЕЛ) в Старозагорска област е добър 4.18, докато през 2019 г. той е бил 4.08. Това сочат обобщените данни на РУО – Стара Загора, за отминалите матури. Настоящият резултат е с 0.2 пункта под средния за страната. На изпита по БЕЛ са се явили 2147 зрелостника. От тях 178 са получили двойки, 252 са отличните оценки, а пълните шестици са 8. Това съобщи началникът на РУО – Стара Загора, Татяна Димитрова.

При втория задължителен изпит най-голям брой дванадесетокласници са се явили на английски език. Средния успех, който зрелостниците в областта са достигнали е много добър 5.15, като отличните оценки са 235, пълните шестици – 6, а двойките – 3. По данни на РУО тазгодишното представяне по английски е по-добро, макар и с малко, от миналогодишното.

Много добър 4.51 пък е успехът на онези, избрали математиката като втора задължителна матура, като отличните оценки са 23, пълните шестици – 4, а двойките – 9. Без слаби оценки са преминали матурите по руски, немски, испански и френски езици, както и по химия и физика. При явилите се по история има една двойка, а по география – 46.

Данните от Областта показват, че при 6 изпита се забелязва ръст в средната оценка, при останалите 6 е отчетен спад, а при един от предметите резултатите са съпоставими с миналогодишните. Общо 31 са пълните шестици в Старозагорско при тазгодишните ДЗИ, отличните оценки са 626, а двойките – 259.

„В общи линии резултатите са добри. Заради ангажираността на РУО с провеждането на Национално външно оценяване (НВО) за седми клас към момента не ни е останало време да разгледаме детайлно резултатите и да направим анализ в кои училища как са се справили зрелостниците“, заяви Татяна Димитрова.

Без сигнали за нередности и жалби е преминал и вторият изпит от външното оценяване на седмокласниците. Статистиката, с която РУО разполага, показва, че 162 от имащи право за участие в т.нар. „малки матури“ не са се явили на изпита по български език и литература, а 142 са пропуснали математиката. Резултатите от външното оценяване ще бъдат оповестени до 29 юни.

Заради извънредната ситуация около коронавируса външното оценяване за всички в шести и девети клас не се състоя. Татяна Димитрова обаче подчерта, че подобна проверка на знанията по всяка вероятност ще бъде направена през учебната 2020/2021 година.

Живко ИВАНОВ