Почина и вторият работник, обгорял в „Арсенал“

1073
Снимка: БГНЕС

Жертвите на инцидента в оръжейната фирма „Арсенал“ – Казанлък, от сряда станаха две. Малко след 2:00 часа на 15 март в Клиниката по анестезиология и активно лечение при УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ – Стара Загора, е починал 45-годишният Красимир Желев. Мъжът беше приет с над 80% изгаряния по тялото и лицето, шансовете да оцелее бяха минимални, коментираха лекарите, които до последно са се старали поне да облекчат болките му. Работникът е имал 10 години стаж в оръжейницата, който заради всеотдайността си към работата през 2015 г. е бил отличен във фирмената Алея на славата.

Припомняме, че в деня на инцидента на място почина 27-годишният колега на Красимир – Цеко Василев, с 2-годишен стаж в „Арсенал“.

Красимир Желев

Първоначалният оглед сочи, че по неустановени причини в цех 130 на Завод 3 в „Арсенал“ е възникнало запалване на химически смеси, които служат като съставки на димни боеприпаси. До момента не е известно как Желев и Василев са се озовали в камерата, в която става запалването, въпреки изричните инструкции да не се влиза в нея при работещ режим на техниката, разбъркваща димната смес, която е с външно управление.

В двумесечен срок досъдебното производство, образувано от Окръжна прокуратура – Стара Загора, трябва да даде отговор на множество въпроси, свързани с конкретните обстоятелства, при които е станал трагичният инцидент. Според специалистите производството на димните гранати в казанлъшките заводи е сравнително ново, оборудването било монтирано в края на м.г.

Според окръжния прокурор Дичо Атанасов към настоящия момент версиите за инцидента са две – човешка грешка (неспазване на производствената дисциплина) или техническа неизправност.

От мениджмънта на „Арсенал“ напомнят, че всички работници имат застраховка „Живот“ в рамките на 7 брутни годишни заплати. Фирмата поема всички разходи по погребенията на тленните останки.

И двамата мъже имат семейства и по едно дете.

Петър ХРИСТОВ