Почина известната биохимичка – казанлъчанката проф. Хени Лорер

383
Проф. Хени Лорер

Тази нощ, месец преди да навърши 93 години, ни напусна Хени Лорер. Проф. Лорер е родена на 6 декември 1928 година в Казанлък. Преживяла е изселване и лишения в периода на Втората световна война. Хени Лорер е професор по биохимия, старши научен сътрудник в БАН. През 1950 г. завършва химия в Софийския университет. Специализира в Института по биохимия в Прага през 1963 г. и в Раковия институт в Париж през 1967 – 1968 г. От 1967 г. е кандидат на науките, а от 1982 г. – доктор на науките. През 1959 г. става научен сътрудник, а през 1968 г. – старши научен сътрудник в Института по сравнителна патология на животните. Преподавала е във Висшия ветеринарномедицински институт.

„От Хени научихме много и сме длъжни да съхраним спомените и да последваме светлия й пример – да бъдем преди всичко добри човеци един към друг, но без да забравяме отговорността си да развиваме и помагаме на обществото, в което живеем. Нейният всеотдаен принос към българската еврейска общност и особено връзката на страната ни с европейското и световното еврейско културно наследство е неоценим.“ Това публикуваха от организацията на евреите в България „Шалом“ по повод тъжната вест.

Внук на проф. Лорер е новоизгрелият политик Даниел Лорер, приятел и колега на дуото Кирил Петков и Асен Василев от ПП „Продължаваме промяната“.

Петър МАРЧЕВ