Почетоха горяните, воювали срещу комунистическата диктатура

1405
Поклонът

И казанлъчани сведоха чела пред паметта на четниците от Сливенския край

Представителна група на сдружение „Демократичен Казанлък“ се включи в националната почит към паметта на над 40-те младежи-горяни от Сливенския край. Младите хора, предимно земеделци-николапетковисти и анархисти по политически убеждения, са избити през 1950 – 1951 година от агентите на Държавна сигурност и Вътрешни войски на тогавашния комунистически режим.

Паметникът на горяните в Сливен се намира в центъра на града, на гърба на театъра. Представлява част от неголяма скала, на която са поставени плочи с изписани имена на 41 души от Втора сливенска чета, действала в периода 1950 – 1951 г. в Стара планина, в района над Сливен. Монументът е поставен по инициатива и със средствата на Съюза на репресираните в Сливен през 2001 година. Открит е от тогавашния вицепрезидент Тодор Кавалджиев, земеделец и бивш лагерист в Белене, политически затворник по времето на комунизма, излежал 11 години в затворите в Пазарджик и Плевен.

Командирът на горянската чета Георги Стоянов-Търпана

На 1-ви срещу 2-ри юни 1951 година Втора сливенска чета, наброяваща 106 души и ръководена от Георги Стоянов-Търпана, след предателство влиза в тежко сражение с въоръжени части на МВР и армията с численост от 13 000 души. В епичното сражение загиват 40 горяни, предимно млади хора. Въпреки че е ранен, командирът на четата, наричан още Бенковски – по приликата си с водача на Хвърковатата чета, успява да изведе останалите извън блокадата. По-късно той е заловен, осъден на смърт и убит на 2 декември 1951 година.

Потомци на храбрите участници във въоръжената съпротива срещу комунистическата диктатура сведоха чела и пред паметниците в квартал „Речица“ и в борческото село Желю войвода. Сред присъстващите бе и известният разследващ журналист Христо Христов.

Петър МАРЧЕВ